Skip to main content

Osmani i Kurti na 17 godišnjicu smrti Ibrahima Rugove položili cveće na njegov grob

Jugoslavija 21. јан 2023.
< 1 min čitanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier na 17 godišnjicu smrti prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove položili su cveće na njegov grob.

Osmani je u izjavi medijima rekla da se ljudi rado sećaju čoveka koji je bio glas za opravdane zahteve naroda Kosova za slobodu i nezavisnost.

„Danas, na godišnjicu smrti oca osnivača Republike Kosovo, istorijskog predsednika Ibrahima Rugove, rado se sećamo čoveka koji je bio glas za opravdane zahteve naroda Kosova za slobodu i nezavisnost. Naravno, upravo nasleđe koje je ostavio za sobom nam služi kao putokaz u našim nezaustavljivim naporima da ojačamo našu državu, koja je izgrađena uz mnogo truda i žrtvovanja mnogih muškaraca i žena Republike Kosovo“, rekla je Osmani.

Rekla je da će njegovo nasleđe zauvek živeti za generacije koje dolaze.

„Stoga, kao što je predsednik Rugova znao kako da izgradi prijatelje i saveznike koji su podržavali Kosovo u njegovim najtežim danima, mi ćemo održavati ove saveze na našem putu napred sve dok se Kosovo i dalje suočava sa izazovima“, kazala je Osmani.

Premijer Kurti, koji od izbora za premijera redovno polaže cveće na grob Rugove, rekao je da je on upamćen po svom intelektualnom stavu, mirnom ponašanju i internacionalizaciji građanskog otpora.

Ibrahim Rugova je preminuo 21. januara 2006. godine posle teške bolesti.

(Beta, foto: RSE)