Skip to main content

Oslobađajuća presuda Šandoru Kepiru

Info 18. јул 2011.
< 1 min čitanja

Mađarski sud izrekao je danas slobađajuću presudu bivšem kapetanu mađarske žandarmerije Šandoru Kepiru (97), optuženom za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom zloglasne Novosadske racije u januaru 1942. godine.

Prema optužnici budimpeštanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942. godine, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

Krajem Drugog svetskog rata, Kepiro je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10 odnosno 14 godina zbog pomenutih zločina, ali je uspeo da ih izbegne bekstvom najpre u Austriju, a u leto 1948. godine u Argentinu.

U Mađarsku se vratio 1996. godine da u domovini provede poslednje dane svog života.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine. 

Suđenje u Budimpešti počelo je 5. maja ove godine, kada je Kepiro izjavio da je nevin, da nije učestvovao u krvoproliću, niti da je tada dobio naređenje da ga izvrši.

Prvom saslušanju je prisustvovao srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovo će verovatno biti poslednje suđenje nekom ratnom zločincu iz Drugog svetskog rata.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, a u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Bruno Vekarić nije želeo da komentariše presudu suda u Budimpešti kojom je Šandor Kepiro oslobođen, ali kaže očekuje žalbu mađarskog tužilaštva.
„Ovo je prvostepena presuda i ne možemo da je komentarišemo. Naravno da njom nismo zadovoljni i očekujemo da će mađarsko tužilaštvo uložiti žalbu na tu presudu“, kaže Vekarić.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine kaže da je bitno da se dostigne pravda za žrtve.

 (RTV, agencije)