Skip to main content

OŠ „Ivan Milutinović“ Subotica: Digitalna pismenost važna, decu naučiti kako da koriste internet i da se zaštite

Lokalne samouprave 02. jun 2021.
3 min čitanja

Da li su deca u današnjem digitalnom svetu izložena nasilju; šta se dešava na internetu; kakav uticaj imaju igrice, društvene mreže i razni Ju tjub influenseri; u kojoj meri je već od najranijeg uzrasta važno uvođenje medijske i digitalne pismenosti u osnovne škole, govore sagovornice portala Magločistač, učiteljice Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice, Slađana Marković Štetak i Sanja Dulić, koje su ujedno i nosioci nagrađenog projekta „Malci – digitalci“ ove škole.

Deca se bolje snalaze u digitalnom svetu nego odrasli, kaže Sanja Dulić, i napominje da odrasli često ne mogu da isprate sve njihove aktivnosti na internetu koje mogu da imaju i negativan uticaj na njih.

„Plan i program škole još uvek nije prilagođen u potpunosti ovoj temi. Nekako kaskamo u svim onim stvarima koje roditelji, učitelji i nastavnici treba da prenesu deci. Ne znamo sve one probleme na koja deca nailaze onlajn, na neku vrstu nasilja koje se dešava na internetu, loše sajtove i drugo. Mi treba da menjamo neke svoje aktivnosti da bi decu naučili kako da koriste internet i kako da se zaštite“, navodi Dulić.

Prema njenim rečima, odrasli često ne znaju šta im deca gledaju, a to su u velikoj meri društvena mreža Tik-tok, Ju tjub i poznati influenseri, takozvani jutjuberi, razne igre izazova.

„Projekat je zanimljiv zato što tražimo od dece da nam ispričaju kojim aktivnostima se oni bave na internetu, da to plasiraju, prezentuju drugoj deci, da usput i mi nešto saznamo, odnosno da znamo kako da se prilagodimo tim nekim njihovim aktivnostima, kako da ih zaštitimo na internetu, da oni shvate šta je opasno, a šta nije na internetu, koliko vremena treba provoditi na internetu, šta je zavisnost od igrica, od Ju tjuba i drugo“, kaže Dulić.

Dodaje da je dobro da deca vole ovakve aktivnosti i onda kroz ovakve igre oni nešto saznaju, a saznaju i roditelji, dok se najmlađi edukuju o tome da internet koriste na pravi način.

Osnovna škola „Ivan Milutinović“ iz Subotice jedna je od šest nagrađenih osnovnih škola u Srbiji za projekat „Malci – digitalci“ nastao u sklopu konkursa “#Digitalna ekspedicija – Izazov 2021”, raspisanog u okviru Inicijative za novu medijsku i digitalnu pismenost koju sprovodi Propalsion u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Osnovna škola “Ivan Milutinović” je dobila 90.000 dinara bespovratnih sredstava za realizaciju svoje projektne ideje, a u projekat su uključeni učenici od prvog do četvrtog razreda. Zahvaljujući ovim sredstvima, obezbedili su dva laptopa koja su neophodna za realizaciju projekta.

Sanja Dulić podseća da je škola pre šest godina pokrenula Elektronski časopis učenika Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice „Mudrice“, koji je već digitalizovan i u narednom periodu će biti dopunjen novim sadržajima u kojima će učestvovati i sami učenici.

„Tu su nam učenici bili kao mali novinari. Imali smo određene teme koje smo obrađivali, za koje su deca zainteresovana. Želimo da sajt osvežimo nekim novim tekstovima koji će se baviti temama digitalne pismenosti učenika“, navodi Dulić.

Sa edukacijom dece početi od najranijeg uzrasta

Slađana Marković Štetak kaže da će učenici nižih razreda takođe imati mogućnost da posećuju ovaj sajt, da se edukuju, da čitaju vesti koje postavljaju, a da će se, u zavisnosti od tema, ovakvim aktivnostima vrlo rado priključiti i učenici petih i šestih razreda.

„Mislim da niži razredi nisu upoznati sa digitalnim svetom, svašta klikću i otvaraju, i zbog toga smo imale potrebu da im skrenemo pažnju na to sa čime se mogu suočiti na internetu. Međutim, viši razredi su više izloženi, i nedostaje im edukacija, ali je ipak važno da počnemo od najranijeg uzrasta dece“, smatra Marković Štetak.

Ona navodi da je ovaj projekat nastao upravo zbog nedavnog uvođenja novog predmeta Digitalni svet za učenike prvih razreda koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svet programiranja.

„Projektne aktivnosti bi trebalo da budu završene do kraja juna, ali se projekat produžava i nastavićemo sa njim i u narednoj školskoj godini, samo ćemo ga dalje razvijati i uvek nešto novo dodavati u plan“, kaže Marković Štetak.

(Magločistač, Foto: N.J, Magločistač)