Skip to main content

Organizatori potvrdili održavanje Evroprajda u Beogradu

Info 08. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Ukoliko dođe do kompromisa, moguće je i da promenimo rutu šetnje. Mislim da ne bi bilo prihvatljivo da bude izvan centra grada"

Šetnja koja je u okviru Evroprajda zakazana za 17. septembar u Beogradu biće održana, uprkos stavu države da će taj događaj biti otkazan, saopštili su organizatori.

Na konferenciji pred zgradom Skupštine Grada u Beogradu, potvrdili su i da će i svi ostali događaji u okviru te semodnevne manifestacije biti održani po najavljenom rasporedu.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda Beograd 2022, rekao je da ne postoji opcija da organizatori otkažu ili odlože šetnju.

„Svakako ćemo izaći ali nismo za konfrontaciju“, naveo je Miletić.

On je istakao da su organizatori Evroprajda za dogovor sa vlastima u vezi sa održavanjem te manifestacije.

„Ako je problem dužina šetnje, njena trasa može biti malo kraća. Ukoliko dođe do kompromisa, moguće je i da promenimo rutu šetnje. Mislim da ne bi bilo prihvatljivo da bude izvan centra grada“, rekao je Miletić.

Dodao je da niko sa liste od 15 evroparlamentaraca nije otkazao dolazak na Prajd u Beograd, kao i da prisustvo predstavnika vlasti u Srbiji nije najavljeno.

Glavni grad Srbije će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu.

Evroprajd je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Podsetimo, Vlasti u Srbiji ranije su poručile da se šetnja zakazana za septembar u Beogradu otkazuje ili odlaže, navodeći da za njeno održavanje ne postoje bezbednosni uslovi.

Otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve.

Njihovi predstavnici održali su u Beogradu i dva skupa, koje su nazvali litijama, na kojima su dominirali crkveni simboli, ali i poruke podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

(Radio Slobodna Evropa, foto: N1)