Skip to main content

Organizatori Evroprajda najavljuju protest, Brnabić dala zeleno svetlo

Info 17. sep 2022.
2 min čitanja

Ako je verovati ministru unutrašnjih poslova i presudi Upravnog suda, koji je odbio žalbu Evroprajda, šetnja je od strane ovog ministarstva zabranjena, navode organizatori i najavljuju da će ipak izaći na protest.

„Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan). Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obavešten“, navedeno je u saopštenju organizatora Evroprajda u Beogradu.

Kako kažu, nakon protesta okupiće se na stadionu Tašmajdan, gde će se program održati po prvobitnom planu.

„Verujemo da je današnji dan od istorijskog značaja za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu“, dodaju organizatori.

Miletić: MUP se nije oglasio o novoj ruti, šetnja legalna

Jedan od organizatora Evroprajda u Srbiji Goran Miletić rekao je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije zabranilo novu rutu šetnje i da će oni postupati po toj novoj ruti.

„Imate to pravilo da kada se MUP nije oglasio o novoj ruti, da je to legalno. Dok god nema zabrane, sve je apsolutno legalno. To je kod svakog javnog skupa, vi prijavite i jedino možete da dobijete zabranu, a ne nešto drugo“, rekao je Miletić za TV N1.

Ukoliko dođe do zabrane i druge rute šetnje, Miletić je najavio da će se pripadnici LBGT zajednice okupiti i protestovati protiv takve odluke.

Brnabić dala zeleno svetlo za održavanje Prajda, policija će obezbeđivati šetnju

Izaslanik nemačke Vlade za pitanja LGBTIQ+ Sven Leman objavio je da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla da će šetnja u okviru Prajda biti održana, ali i obezbeđena od strane policije.

Leman je tvitovao da je premijerka dala zeleno svetlo Paradi, te da je važno da ljudi iz cele Evrope podržavaju LGBT zajednicu u Srbiji.

Posle višenedeljnog intenzivnog međunarodnog pritiska, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da može da se nastavi Evroprajd marš, zakazan za danas u 17.00 časova.

Više desetina diplomata, poslanika u Evropskom parlamentu, evropskih i međunarodnih lidera pridružiće se hiljadama aktivista na putu od Narodne skupštine u Beogradu.

Ne očekuje se učešće premijerke Brnabić, koja je i sama lezbejka.

Premijerka je rekla da može da garantuje da će beogradske ulice danas popodne biti bezbedne.

Odgovarajući na vest, Kristine Garina, predsednica Evropskog udruženja organizatora ponosa koje licencira EuroPride, rekla je:

„Presrećni smo što je premijerka održala obećanje koje je dala 2019. da će podržati Evroprajd u Beogradu. EuroPride je proslava ljubavi, pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. On oličava evropske vrednosti i nije pretnja nikome, a svakako ne Srbiji.

(Danas, FoNet, Foto: Pixabay)