Skip to main content

Oreg: Rehabilitacija Hortijevaca u Vojvodini neće proći

Info 08. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Normalni građani Novog Sada i Vojvodine, Mađari kao i Srbi i svi ostali narodi koji ovde žive protiv su spomenika koji izjednačava nevine i zločince"

Narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana Anna Oreg ocenila je danas da polemika oko podizanja spomenika nevinim žrtvama komunističkog režima iz 44/45. godine „dobija sve neverovatnije obrte“,  ponovivši da je nedopustivo da se podiže spomenik „koji će nas istovremeno sećati i na nevine žrtve komunističkog terora, mađarskog porekla, ali i na zločince, Mađare koji su odgovorni za najstrašnije zločine na prostorima Vojvodine za vreme Drugog svetskog rata“.

Oreg je ovim reagovala na izjavu lidera Saveza Vojvođanskih Mađara Balinta Pastora, koji je između ostalog rekao da je sramota da „javna ličnost koja sebe naziva Mađaricom dovodi u pitanje pravo na postojanje spomenika koji će biti podignut u znak sećanja na mađarske  žrtve“.

„Niko nema ništa protiv podizanja ovog spomenika, ali normalni građani Novog Sada i Vojvodine, Mađari kao i Srbi i svi ostali narodi koji ovde žive protiv su spomenika koji izjednačava nevine i zločince, protiv su zloupotrebe izgradnje jednog tužnog memorijala zarad tihe rehabilitacije Hortijevskih zločinaca“, navela je Oreg.

Dodala je da za nju i „normalne građane, a ne nikakve ‘histerične opozicionare'“, postoji samo jedan način da se ovakav spomenik realizuje – da se sa spiska nevinih žrtava izbrišu oni „koji su ubijali decu, klali, streljali i mučili ljude po nacionalnoj osnovi u službi najstrašnijeg od svih poredaka koji ljudska civilizacija pamti“.

Na spomeniku bi, dodaje Oreg, trebalo da ostanu istinske žrtve.

„Vama kao političaru ostaje da javno zatražite rehabilitaciju Hortijevog režima u Vojvodini, pa da izmerite koliku će podršku u Vojvodini, a i u vašem biračkom telu takva jedna inicijativa imati. Ali, šta vama znače Vojvodina, biračko telo i javno mnjenje, dok ste na vlasti i dok o vama brinu Vučić i Orban“, upitala je Oreg Pastora.

(Autonomija, foto: STUPS)