Skip to main content

Oreg (PSG): SNS i SVM pokidali sve veze između Mađara i Srba u Subotici

Vojvodina 04. sep 2023.
2 min čitanja

"Kad kreneš da deliš ljude, dođe i najnovija vest o vandalstvu i uništavanju svetlećih natpisa na mađarskom jeziku na ulazu u grad 'Szabadka' koje su počinila nepoznata lica"

Narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Ana Oreg ocenila je danas da je najveći rezultat delovanja koalicije Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpske napredne stranke (SNS) to što su pokidane „sve tanane veze nekadašnjeg suživota u Subotici“.

Ona je u izjavi za javnost, povodom poslednjih dešavanja u Subotici, istakla da su te partije odnos dve nacije svele na „trgovinsko-interesne odnose“ sa ciljem ostvarivanja privilegija i postizanje jeftinih političkih poena.

„Imamo prvi put situaciju da se sada predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor svečano obratio povodom Dana grada Subotice isključivo na srpskom jeziku, iako je pre to uvek radio i na mađarskom, s obzirom da je Subotica multietnični grad“, navela je ona.

Podsetila je i da je Aleksandar Vučić postao počasni građanin Subotice, iako niko tačno ne razume „čime je doprineo da Subotičani žive bolje“, te da u isti koš spada i najava koncerta Baje Malog Knindže, poznatog po veličanju ratnih zločinaca.

„Kao prirodna posledica, kad kreneš da deliš ljude, dođe i najnovija vest o vandalstvu i uništavanju svetlećih natpisa na mađarskom jeziku na ulazu u grad ‘Szabadka’ koje su počinila nepoznata lica, i koja nikada za svoje delo neće biti procesuirana“, istakla je Oreg.

Kritikovala je i činjenicu da je novim Pravilnikom o kalendaru za osnovne škole AP Vojvodine, ne predviđa poseban deo o praznicima nacionalnih manjina, čime su učenici onemogućeni da ih proslave kao do sada.

„Kome to ide u prilog? Tim postupkom deci je onemogućeno da obeleže i proslave nacionalne praznike svih nacionalnih manjina koje su do ove godine redovno obeležavali, sem verskih praznika koji su već u kalendaru“, poručila je Oreg.

Takođe, ocenila je i da će Ištvan Pastor, koji je svojevremeno izjavio da prave kičme i uzdignute glave stoji ponosno pored Vučića, otići „tamo gde mu je mesto, zajedno sa Vučićem – u zaborav“.

„Vreme je da nove generacije doprinesu tome da Vojvodina postane ponovo mesto gde su razlike među ljudima prednost, a ne teret“, zaključila je narodna poslanica Ana Oreg.

(Autonomija)