Skip to main content

Orbanova partija napustila grupu evropskih narodnjaka u EP

Planeta 03. мар 2021.
< 1 min čitanja

Mađarska partija Fidesz na čijem čelu je premijer Viktor Orban je napustila grupu evropskih narodnjaka u Evropskom parlamentu (EP).

Do ove odluke je došlo neposredno nakon što su članovi Evropske narodne partije (EPP) ubedljivom većinom izglasali izmene u pravilniku kojima se dozvoljava isključivanje politčkih stranaka koje su deo ove grupe, čime je otvoren put da se izbaci partija Fidezs.

Evropski narodnjaci su najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu. Na sastanku ove politčke grupe koji je održan u sredu 3. marta, za izmene je glasalo 148 zastupnika što predstavlja preko 80 odsto članova. Za donošenje izmena je bila potrebna dvotrećinska većina.

U pismu koje je uputio šefu EPP u Evropskom parlamentu Manfredu Weberu (Veber), mađarski premijer Orban je ocenio da je glasanje u sredu “neprijateljski potez protiv Fidesza i naših glasača”.

Nećemo dozvoliti da naši poslanici u EP budu ućutkani ili ograničeni u svojoj sposobnosti da predstavljaju naše glasače. Borba protiv pandemije i spašavanje života i dalje su naš prioritet broj jedan. Stoga, nakon usvajanja novih pravila u grupi EPP Fidesz je odlučio da napusti grupu”, stoji u Orbanovom pismu.

Inače, Fidezs je već u martu 2019. godine suspendovan iz EPP političke grupacije međutim ova odluka nije imala suštinkih efekata na rad njenih zastupnika u Evropskom parlamentu. Jedna evropska poslanica u Fidezsu, Livia Jaroka je i potpredsednica Evropskog parlamenta a nekoliko drugih zastupnika su i potpredsednici različitih odbora.

Zastupnici partije Fidesz načelno ostaju u Evropskom parlamentu, ali ako se ne priključe nekoj drugoj političkoj grupi oni neće moći biti na nekim od pozicija koje se dele po stranačkom ključu.

(Radio Slobodna Evropa)