Skip to main content

Opre Roma Srbije: Insitutucije da obeleže mesta našeg stradanja, ne zaboravimo holokaust

Građani 03. avg 2021.
< 1 min čitanja

Građanski pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je u cilju negovanja kulture sećanja danas, u prisustvu direktora Doma kulture Roma Srećka Živkovića, obišao stradalno mesto u Leskovcu, na brdu Hisar, gde je u decembru 1941. streljano preko 300 Roma i položio venac.

“Pozivamo institucije kulture, kao i Republički zavod za zaštitu spomenika, da preduzmu sve neophodne mere i obeleže sva stradalna mesta na kojima su naši sunarodnici stradali. Podsećamo da u Srbiji danas ne postoji memorijalni centar posvećen romskim žrtvama”, saopštio je pokret.

Oni su podsetili da je 2. avgust težak dan za romsku zajednicu, dan kada je 1944. godine u logoru Aušvic Birkenau ubijeno 2.987 Roma, među kojima i žene i deca, kao i da je na inicijativu romskih organizacija Savet Evrope ovaj datum označio kao Međunarodni dan sećanja na romske žrtve holokausta.

Ovaj pokret je naveo da su stradalna mesta Roma u Srbiji neobeležana, a mali broj obeleženih je u izuzetno lošem stanju, dok se sa druge strane “beleži sve veće jačanje ekstremne desnice i netolerancije prema Romima”.

Smatra se da je u celom svetu tokom nekoliko godina nacističkog bezumlja stradalo više od 1,2 miliona Roma. Značajan broj Roma stradao je i u tadašnjoj Jugoslaviji gde je pre rata živelo oko 200.000 Roma, a nakon 1944. godine ukupan broj Roma iznosio je samo sedamdesetak hiljada.

(Beta)