Skip to main content

Opozicija: Zaustaviti radove na garaži kod Banovine

Građani 03. dec 2022.
3 min čitanja

Grupa opozicionih stranaka danas je u Novom Sadu, kraj kompleksa u kojem se nalaze zgrade Skupštine i Vlade AP Vojvodine, a koje su oštećene tokom izgradnje podzemne garaže, zatražila hitan prekid radova i odgovornost nadležnih za nemar zbog kojeg je do oštećenja i došlo.

Predstavnici Akcije progresivne Vojvodine (APV), Zajedno za Novi Sad, Pokreta slobodnih građana (PSG), Demokratske stranke (DS), Stranke slobode i pravde (SSP) i Pokreta za preokret (PZP), danas su javno izneli podatke do kojih su došli u periodu od nešto više od mesec dana, od kada je konstatovano prvo oštećenje na zgradi Skupštine AP Vojvodine.

Aleksandar Jovanović iz APV istakao je da je građevinska inspektorka koja je izašla na teren nakon oštećenja dala nalog po kome se zabranjuje korišćenje prostorija u takozvanom zapadnom krilu zgrade Skupštine AP Vojvodine, kao i da se izradi elaborat kojim će se utvrditi šteta i način sanacije.

“Građevinska inspektorka Aleksandra Čenejac donela je odluku i rešenje, a po članu 177. Zakona o zaštiti kulturnih dobara nije učinila jednu vrlo važnu stvar, namerno ili ne, a mogla je na licu mesta da zabrani investitoru da se dalje vrše svi radovi, dok se ne izvrši sanacija”, rekao je on.

Jovanović je rekao i da se odlukom Pokrajinske vlade o izradi elaborata o sanaciji štete “ne traži samo sanacija zapadnog krila, nego i celog objekta”, što govori da je ugrožena cela zgrada, a da bi isto moglo da se desi i Banovini i zgradi gimnazije “isidora Sekulić” koja je takođe nadomak buduće garaže.

On je ocenio i da su u izgradnju garaže “umešani vrlo čudni ljudi”, između ostalog i dva brata iz Zagreba koja su “umešana u mnoge malverzacije i sumnjive poslove” o kojima su pisali mediji u Hrvatskoj i regionu, a koji se bave naplaćivanjem parkinga u svim lokalnim samoupravama gde je na vlasti HDZ, “sestrinska stranka Srpskoj naprednoj stranci”.

Novi Sad, 3.12.2022. – Na protestu zbog izgradnje podzemne garaze kod Palate Dunavske Banovine okupilo se desetak predstavnika vise organizacija i stranka i desetine gradjana. Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Jovanovic je objasnio zasto se trazi obustava radova, dok se ne zastiti zgrada Skupstine Vojvodine koja je u kompleksu Banovine na kojoj su se pojavile pukotine. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Aca Udicki (PZP) istakao je da je analizirao građevinsku dozvolu i lokacijske uslove, i da je tom prilikom utvrdio da nedostaje više obaveznih studija, elaborata i dokumenata koji su uslov da bi se uopšte dobila građevinska dozvola za ovakav posao.

Podsetio je da na strani 7 lokacijskih uslova stoji da je “u zaštićenoj okolini spomenika kulture zabranjena izgradnja novih objekata koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture”.

Ana Oreg iz PSG-a upitala je ko je odgovoran za oštećenje zgrade Banovine, u čijem interesu je dozvolio takav projekat i šta stoji u ugovoru o koncesiji, navodeći da građani imaju pravo da znaju šta u ugovoru piše.

“Novosađane da pitam dokle ćemo da trpimo vlast koja ne voli ovaj grad i očigledno ne brine o ovom gradu i koja donosi štetne ugovore za grad, a isključivo u interesu nekih investitora“, navela je ona.

Mladen Cvijetić iz Zajedno istakao je da Novi Sad deset godina “živi pod okupacijom od strane domaćeg okupatra, Srpske napredne strane”.

“Sprega građevinske mafije, urbanističlke i političke je dovela do toga da svaki projekat koji oni uzmu u svoje ruke počne da truli i puca, to se desilo i sa ovim kompleksom Banovine u Novom Sadu, sa kulturno-istorijsikim dobrom iz Novog Sada”, naveo je Cvijetić.

Javno je pozvao bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića “da dođe i da položi račune pred svojim građanima, pošto se deset godina nije udostojio da prošeta i popriča sa svojim građanima”.

Na današnjem protestu građanima su podeljene koverte sa uputstvom i formularima pomoću kojih mogu da se uključe i da od nadležnih institucija traže javno podatke u vezi sa ovim poslom.

Dalibor Stupar Autonomija, foto Beta