Skip to main content

Opozicija u Turskoj izabrala zajedničkog kandidata koji će na megdan Erdoganu

Planeta 06. мар 2023.
< 1 min čitanja

Predsednički i opšti izbori u Turskoj, koji su zakazani za 14. maj, mogu biti odlučujući za ovu zemlju

Šestočlana opoziciona alijansa u Turskoj imenovala je večeras vođu najveće opozicione stranke Kemala Kiličdaroglua za zajedničkog kandidata koji će u maju ove godine izaći na izborni megdan predsedniku države Redžepu Tajipu Erdoganu.

Time su okončane višemesečne nesuglasice koje su nervirale pristalice opozicije u Turskoj.

Alijansa zvana Sto za šestoro izabrala je za vođu lidera prosekularne umereno leve stranke Republikanska narodna partija, nekoliko sati pošto je stranka Iji (Dobra stranka), druga najvažnija članica koalicije, pristala na kompromisno rešenje i vratila se u opozicioni savez.

Ona je prošle sedmice izašla iz Stola za šestoro, nakon što se usprotivila tome da Kiličdaroglu bude zajednički kandidat opozicione alijanse.

Vođa stranke Iji Meral Aksener bila je za to da zajednički kandidat opozicije bude ili gradonačelnik Ankare Mansur Javas ili gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, budući da obojica, prema istaživanjima javnog mnjenja, imaju više šanse u duelu sa Erdoganom nego njihov partijski kolega Kiličdaroglu.

Kompromisno rešenje nađeno je u tome da obojica budu nominovani kao potpredsednici.

Predsednički i opšti izbori u Turskoj, koji su zakazani za 14. maj, mogu biti odlučujući za ovu zemlju – ili će je gurnuti na demokratskiji kurs ili će Erdoganova sve autoritarnija vladavina ući u treću deceniju.

Predstojeći izbori su najteže iskušenje za Erdogana, koji se suočava sa ekonomskim mukama i žestokim kritikama na račun neprikladnog odgovora vlasti na posledice katastrofalnih zemljotresa koji su 6. februara usmrtili 45.000 ljudi na jugoistoku zemlje i sravnili sa zemljom brojna naseljena mesta.

(Beta/N1, Foto: Beta)