Skip to main content

Opozicija u Novom Sadu protiv izgradnje Balaševićevog muzeja u parku

Vojvodina 22. дец 2021.
< 1 min čitanja

Predstavnici opozicionih partija u Skupštini grada Novog Sada najavili su danas da neće podržati ideju da se na prostoru Univerzitetskog parka izgradi muzej posvećen pokojnom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, jer Novom Sadu svakako nedostaje zelenila i jer postoje druge lokacije koje se mogu iskoristiti za tu namenu.

Oni su na sednici Skupštine grada ocenili da se ovakvim donošenjem urbanističkog akta nastavlja praksa lokalne vlasti da se menjaju urbanistički planovi “po želji privatnih lica i investitora”, a bez mišljenja javnosti i struke.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević rekao je da je “neprihvatljivo” da se bilo koji deo parka odvaja za bilo kakvu izgradnju i da se na taj način Novosađanima smanjuju zelene površine.

„Takođe, smatramo da nije u redu ono što se dogodilo, a to je predstavljanje gotovog rešenja, kojem su prisustvovali gradonačelnik sa porodicom Balašević. Postavlja se pitanje na osnovu čega su oni krenuli u izradu plana koji još nije ni usvojen? Na kom konkursu je to rađeno? Ko je platio izradu idejnog rešenja kada Grad nije ni krenuo u realizaciju projekta“, upitao je Radojević.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke radikala Đurađ Jakšić rekao je da postoje i druge lokacije u gradu na kojima se može izgraditi muzej posvećen Balaševiću.

Fondacija „Balašević“ je juče, uz prisustvo pojedinih gradskih čelnika, predstavila izgled idejnog rešenja muzeja posvećenog Balaševiću.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da će on lično i gradska uprava učiniti sve da pomognu u ispunjenju „ovog zaveta i da Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni“.

(Autonomija/021)