Skip to main content

Opozicija u Mađarskoj poručuje: Još nije gotovo

Jugoslavija 01. dec 2012.
2 min čitanja

Prema novom zakonu mađarski birači ubuduće moraju najpre da se registruju, ako žele da glasaju na izborima. Vladajuća većina u parlamentu tvrdi da će reforma izbornog zakona olakšati sastavljanje biračkih spiskova. Opozija naravno kritikuje “obaveznu registraciju glasača” označivši taj čin skrivenim ograničavanjem izbornog prava, jer će tako siromašniji sa nižim obrazovanjem, ali i neodlučni birači teže izlaziti na birališta. Aktivista za zaštitu građanskih prava i predsednik vanparlamentarnog udruženja Mila, Peter Juhas nazvao je reformu izbornog zakona “pokušajem da šef vlade Viktor Orban i njegova stranka administrativno učvrste svoju izbornu pobedu”.

Prema novim pravilima, koja su donesena početkom sedmice 26.11, svaki građanin mora svake četiri godine da se pobrine o registraciji, u svojoj opštini ili ukoliko raspolaže elektronskim potpisom, preko interneta. Za registraciju preko interneta, birači moraju najpre da dobiju za onlajn registraciju. Ona se pored ostalog mora obaviti najkasnije dve sedmice pre održavanja parlamentarnih izbora. Pravilo važi za gotovo sve izbore: parlamentarne, lokalne, kao i za izbore za Evropski parlament ili referendum. Mađari koji žive u inostranstvu, među njima i oko tri miliona pripadnika mađarske manjine u Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj ili Ukrajini, koji od 2010. mogu takođe mogu da glasaju, mogu se registrovati poštom.

Pritisak na opoziciju i na medije

Osim obavezne registracije reformom izbornog zakona uvedena su i izvesna ograničenja u izbornim kampanjama. Izborne reklame stranaka i kandidata više neće moći da se emituju na privatnim radijskim i televizijskim kanalima, pa ni u lokalnim novinskim izdanjima. Još prošle godine su, u okviru reforme izbornog sistema, ponovo definisane izbornih jedinica, a prepolovljen je i broj poslaničkih mandata u parlamentu. Oni koji kritikuju reforme izbornog zakona, tvrde da se na taj način u povoljniji položaj dovode velike stranke, poput premijerove – Fides.

Oko najnovije reforme izbornog zakona žučno se raspravljalo mesecima. Ne samo u opozicionim redovima, već i mnogi pravnici, posebno stručnjaci za izborno pravo, upozoravali su da ne postoji nikakva potreba za obaveznom registracijom birača. Zemlje poput SAD u kojima postoje takva pravila, ne poseduju centralni registar birača, koji u Mađarskoj postoji.

Stranke demokratske parlamentarne opozicije, kao i više organizacija za zaštitu građanskih prava najavljuju nove proteste protiv reforme izbornog zakona. Mediji u reformama vide pokušaj vladajuće stranke da ublaži svoj pad svoje popularnosti. Dok vlada Viktora Orbana propagira nacionalističko-populističku i antikapitalističku retoriku, istovremeno sprovodi klasičnu i vrlo drastičnu privrednu politiku štednje, zbog koje su pogođeni pre svega socijalno slabiji, poput penzionera. Ankete ukazuju na to da podrška građana Organovom Fidesu opada. U slučaju kada bi sada bili održani izbori, ova stranke ni izdaleka ne bi mogla da osvoji dvotrećinsku većinu u parlamentu.

(Keno Verzek/Snježana Kobeščak, Deutsche Welle)