Skip to main content

Opozicija podržala studentske zahteve za fer izbore za Studentski parlament

Vojvodina 13. јун 2024.
2 min čitanja

"Da studenti zaista biraju studente Filozofskog fakulteta, a ne 'one koji će se umesto studentskim interesima rukovoditi interesima vladajuće stranke'".

Blokadu zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu od strane studenata koji se protive načinu na koji se biraju njihovi predstavnici u Studentski parlament Filozofskog fakulteta podržalo je više opozicionih stranaka i pokreta.

Novosadski odbor Pokreta za preokret (PZP) saopštio je danas da je neophodno da se proces izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odvija „na zakonit način“, i da zaista studenti Filozofskog fakulteta biraju studente ovog fakulteta, a ne „one koji će se umesto studentskim interesima rukovoditi interesima vladajuće stranke“.

Iz PZP podsećaju da su u nekoliko navrata izbori za Studentski parlament prekidani i blokirani, zato što je način na koji se sprovode nelogičan i radi u korist jedne i istovremeno jedine liste.

„Prethodni put je to bilo 21. maja kada je samo jedan listić mogao da bude dovoljan da se izabere jedina ponuđena lista za Studentski parlament. Aktivisti iz STAV-a su izneli zahteve kojima bi se omogućili pravedniji uslovi i kandidovanje više lista na ovim izborima, ali za sada to nije uvaženo“, dodaje se.

PZP je podsetio i da nametanje ovakvih izbora za Studentski parlament nije jedino dešavanje koje predstavlja pritisak na Filozofski fakultet, pošto je nedavno kompletan rad tog fakulteta bio stopiran kada je grupa ljudi ušla u zgradu i zabranila studentima ulaz, a „navodni povod za ovo je montiran video izjave profesora tog fakulteta“.

APV: Podrška studentima

I Akcija progresivne Vojvodine (APV) podržala je blokadu, podsećajući da su tokom poslednje blokade u maju predstavnici neformalne studentske organizacije STAV bili fizički napadnuti od strane predsednice studentskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivane Macak i doktoranda Zorana Gajića, koji je na fakultetu bio prisutan u svojstvu predsednika izborne komisije.

Ocenili su i da su se studenti do sada borili da se nelegitimni proces izbora zaustavi, te ponovo vrati u demokratske okvire, blokirali zgradu Rektorata, „kako se izbori ne bi mogli izvesti daleko od očiju javnosti, a posebno mimo interesa samih studenata“.

„APV je i ovom prilikom na strani studenata koji se bore za deblokadu svojih predstavničkih institucija, a takođe osuđuje ovakav pokušaj organizovanja izbora, koji ima očigledno za cilj samo to da ispuni formalno-pravne zahteve, a ne da pruži priliku studentima da slobodno kandiduju i izaberu svoje predstavnike“, dodaje se.

Nakon što su juče blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, studente STAV-a podržale su i opozicione stranke i pokreti Liga socijaldemokrata Vojvodine, Pokret slobodnih građana i Bravo.

(Autonomija, foto: Beta)