Skip to main content

Opozicija održala protest u Banjaluci, vladajuće stranke u Bijeljini

Jugoslavija 02. okt 2021.
2 min čitanja

Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj poručili su sa večerašnjeg protestnog skupa na Trgu Krajine u Banjaluci da će “skinuti nanarodnu vlast”.

Protestni skup pod nazivom “Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku” organizovale su opozicione partije SDS, PDP, DNS, SPS i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

“Danas se ovde svi zaklinjemo da ćemo u narednih godinu dana oterati nenarodni režim, poslati ih u političku prošlost, ali i u zatvore jer tamo im je i mesto. Tačno za godinu je dan odluke, kada odlučujemo da li otići ili ostati. Da li živeti u mraku ili na svetlosti. Ili oni ili mi”, rekao je predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović izjavio je da se Miloradu Dodiku desio narod i da je njegovo vreme “gotovo”.

“Ne bih mu bio u koži dok gleda ovaj narod dok je on okupio hiljadu ljudi u Bijeljini, a mi ovde 20 hiljada”, rekao je Radović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je Banjaluka slobodna, navodeći da će opozicija “izlečiti ovo bolesno društvo”.

Opozicija traži od RTRS-a da u roku od 15 dana na digitalni signal na Kozari uključi BN televiziju.

“U suprotnom naše je pravo da, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, održimo novi protestni skup pred zgradom RTRS-a s novim protestnim zahtevima. Protesti će trajati dok se naši zahtevi ne ispune”, rekao je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

Dodao je da je drugi zahtev da sudovi i tužilaštvo hitno započnu s procesuiranjem svih koji su krivi za aferu “Kiseonik”, aferu “Maske”, aferu “Respiratori”.

“Zahtevamo momentalno smenu ministra zdravlja RS Alena Šeranića, direktora UKC RS Vlade Đajića, smenu svih direktora bolnica koji su postupali mimo standardna u vezi sa nabavkom medicinskog kiseonika”, rekao je Šarović.

U isto vreme, u Bijeljini je održan protestni skup vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Ovako više ne ide, Bijeljina mora bolje”, istaknuto je sa skupa gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću.

Zatraženo je bolje upravljanje gradom, ili opoziv gradonačelnika.

SNSD je poslao poruku gradonačekniku Petroviću “Stop propadanju Bijeljine”, kao i “Smena”, ističući da je spreman za promene u tom gradu.

Ljubiša Petrović je pozvan da deblokira grad, ili sledi njegov opoziv.

(Beta, foto: N1)