Skip to main content

Opozicija iz RS-a podnijela prijave protiv Dodika i više stotina osoba zbog izborne krađe

Jugoslavija 18. okt 2022.
2 min čitanja

Predstavnici opozicionih partija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) podnijeli su 18. oktobra Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i više stotina osoba zbog “izbornih krađa” na Općim izborima održanim 2. oktobra.

“Prvoosumnjičeni je Milorad Dodik”, kazao je predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Jedan birač iz inostranstva (ime poznato redakciji) poslao je redakciji RSE fotografiju svog poništenog listića, uz obrazloženje da “nije bio zadovoljan nijednim kandidatom”.

Borenović ističe da su priložili nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koji potvrđuju da se “radi o krivičnom djelu, ne samo oko izborne krađe već i organizovanog kriminala”.

“Vjerujemo u brzu i energičnu reakciju i vjerujemo u procesuiranje velikog broja osoba. Radi se o organiziranom kriminalu i krađi dosad nezabilježenoj”, rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, nakon što su predali prijave u Tužiteljstvu.

Šarović je medijima rekao da se “išlo na to da u svakoj sredini gdje većinsku vlast ima Savez nezavisnih socijaldemokrata promijeni izborna volja za 100, 200, 300 glasača na štetu Jelene Trivić”.

Opozicija u RS-u je zbog “izborne krađe”, kako navode, organizirala i proteste u Banjoj Luci.

Centralna izborna komisija BiH naredila je 10. oktobra da se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu otvore vreće i ponovno prebroje svi glasački listići na svim redovnim biračkim mjestima u RS-u za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Prema trenutnim podacima, Milorad Dodik, koji je lider SNSD-a i kandidat za predsjednika RS-a, vodi ispred kandidata opozicije Jelene Trivić s oko 30.000 glasova razlike.

Kontrolno brojanje počelo je 13. oktobra.

CIK BiH naknadno je naredio kontrolno brojanje za 45, a potom za još 70 biračkih mjesta.

Predstavnici opozicijskih partija u RS-u podnijeli su 14. oktobra prijavu i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci prijavu za djelo “Izborna krađa”.

Nakon Općih izbori registrirano je više od 420.000 nevažećih listića.

Građani su birali tri člana Predsjedništva, zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnike u Parlamentu Federacije BiH i zastupnike u deset skupština kantona u Federaciji BiH.

(RSE, foto: Beta-AP)