Skip to main content

Onlajn emisija NDNV-a: Lokal bez prava glasa

Autonomija 24. jun 2020.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 25. juna, u 12 časova, emitovaće novu onlajn emisiju “Lokal bez prava glasa“ koja će biti posvećena marginalizaciji lokalnih izbora i lokalnih politika i usmerevanju građana na teme iz spektra “visoke” državne i nacionalne politike u izbornom procesu.

U emisiji će učestvovati Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Dušan Kokot iz Građanskog preokreta iz Zrenjanina i novinarka Sandra Maksimović. Voditelj će biti novinar Darko Šper.

U emisiji će biti reči o aktuelnom izbornom procesu iz ugla lokalnih interesa. Učesnici će debatovati o tome zašto su ovi izbori po pravilu u senci republičkih, koliko su građani pre izlaska na izbore bili upoznati sa lokalnim listama i programima, da li u glasanju prave razlike između kandidata u zavisnosti od nivoa izbora, ili glasaju isto za istu opciju na svim nivoima…

Gosti NDNV-a govoriće i o tome zašto su pitanja decentralizacije i regionalizaciie Srbije skrajnuta s dnevnog reda, zašto u republičkom parlamentu nisu ravnomerno zastupljeni svi delovi zemlje, i koga poslanici u republičkom parlamentu predstavljaju – građane ili političke stranke… Zašto stranke odbijaju promenu izbornog sistema koja bi omogućila ravnomerniju zastupljenost građana – formiranje više izbornih jedinica? Zašto se lokalni izbori održavaju zajedno sa republičkim? Da li je najgrublji centralizam politička tradicija i konstanta Srbije?

Emisije će biti emitovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja naše koleginice Ane Lalić.

(Autonomija)