Skip to main content

Ombudsmanka BiH Jasminka Džumhur istraživaće ruske zločine u Ukrajini

Jugoslavija 30. мар 2022.
< 1 min čitanja

Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava BiH, imenovana je u specijalnu istražnu komisiju UN-a, čiji zadatak će biti ispitivanje navoda o ruskim zločinima u Ukrajini. Ovu vest za Oslobođenje potvrdila je Džumhur, koja se već nalazi u Ženevi, kako bi preuzela novu dužnost.

Odluku o njenom imenovanju potpisao je Federiko Viljegas, predsednik Saveta za ljudska prava UN-a.

Ova komisija je imenovana na osnovu rezolucije UN-a, koja je usvojena 4. marta ove godine, a koja nosi naziv „Stanje ljudskih prava u Ukrajini uzrokovano ruskom agresijom“.

Osim Džumhur, u komisiju je kao njen predsedavajući imenovan i norveški pravnik Erik Mose, koji je svojevremeno bio tužilac Evropskog suda za ljudska prava, kao i predsednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u Ruandi.

Osim Mosea i Džumhur, treći član komisije je kolumbijski pravnik Pablo de Greif, koji je svojevremeno bio i UN-ov izvestilac za ljudska prava.

„Istražna komisija dobila je zadatak da istražuje kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju UN-ovog Saveta za ljudska prava koje je objavljeno povodom ovog imenovanja.

Mandat ove komisije, barem prema prvobitnoj odluci, biće godinu dana, nakon čega će podneti izvještaj o kojem će raspravljati Savetu za ljudska prava UN-a.

(Oslobođenje)