Skip to main content

Ombudsman: Nulta tolerancija prema nasilju, korupciji i diskriminaciji

Građani 15. nov 2016.
< 1 min čitanja

Institucija Pokrajinskog ombudsmana pozvala je danas institucije u Srbiji, povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obeležava sutra, da primenjuju nultu toleranciju prema nasilju, kriminalu, korupciji i diskriminaciji.

“Želimo da donosioce odluka podsetimo na to da tolerancija nije samo stav, nego i čin. Tolerancija ne čini život lepšim, ona ga čini mogućim. O tome bi, suočeni sa brutalnim scenama svakodnevice, posebno morali da vode računa oni kojima je povereno društveno vođstvo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Upozorava se da u društvu u Srbiji postoje uverenja da je tolerancija zapravo “znak slabosti” i ocenjuje da takva uverenja svojim načinom ponašanja često podupiru javni, medijski eksponirani akteri, ali i anonimni pojedinci.

“Žilavosti pomenutih uverenja pogoduje preovlađujuća politička kultura, kao i višegodišnja kriza, već time što brutalizuje odnose u društvu. Stoga i ne čudi što podrška toleranciji erodira, a ljudski život gubi vrednost koju bi trebalo da ima”, piše u saopštenju.

(Autonomija)