Skip to main content

Olenik: Vučić nastavlja podršku diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu

Info 06. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Srbija se nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine"

Liga socijaldemokrata Vojvodine -Vojvođani zatražila je danas od Vlade i predsednika Republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke  Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju, pošto je jedini kandidat za članstvo u EU koji to nije uradio.

U saopštenju koje je potpisao Aleksandar Olenik, član Predsedništva LSV-Vojvođani, podseća se na izjavu vsokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se Srbija nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine na Krimu i u Sevastopolju.

“Nažalost, jasno je da Aleksandar Vučić i ova vlast nastavljaju sa udaljavanjem Srbije sa njenog evropskog puta i sa politikom podrške diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu”, naveo je Olenik.

Ocenio je daje Srbiji mesto u modernom svetu, u porodici evropskih Naroda, kao i da modernizacija države i društva i prihvatanje evropskih standarda “moraju postati temelj politike svih demokratskih snaga”.

“Režim Aleksandra Vučića to očito ne želi, nego je Srbiju zarobio u gustu mrežu mitomanije i lažne istorije”, dodao je Olenik.

(Autonomija)