Skip to main content

Olenik: SNS kupovinom glasova narušava temelje demokratije

Info 04. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Vojvođani žele da žive u demokratskoj Srbiji u kojoj je zakon isti za sve, a ne samo mrtvo slovo na papiru"

Narodni poslanik Vojvođana Aleksandar Olenik pozvao je danas tužioce u Srbiji da prestanu da ćute i sankcionišu sve one koji su umešani u kupovinu glasova.

Podsećajući na otkriće Centra za istraživačko novinarstvo Srbije o „famoznom kol-centru Srpske napredne stranke“, Olenik je ocenio da je jasno „da Aleksandar Vučić u potpunosti kontroliše tužilaštvo“, kao i da pravosuđe nije nezavisno.

„Tužioci ćute, a Krivični zakon je više nego jasan. Ovakvo postupanje je najdirektniji primer kršenja samih temelja demokratije koje vladajuća stranka već godinama praktikuje, i to mora biti sankcionisano na najstroži mogući način“, upozoreio je Olenik.

Istakao je da zakon u svom 156. članu, koji reguliše pitanje davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem kaže: „Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.“

„Vojvođani žele da žive u demokratskoj Srbiji u kojoj je zakon isti za sve, a ne samo mrtvo slovo na papiru“, naveo je Olenik, i apelovao na savest nosilaca tužilačkih i sudskih funkcija i „njihovu privrženost Ustavu i zakonu“.

(Beta/Autonomija, foto: NDNV)