Skip to main content

Olenik: Režim i njegovi mediji pozivaju na linč profesora Nikole Samardžića

Info 15. nov 2022.
2 min čitanja

Republički poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” Aleksandar Olenik pozvao je danas javnost u Srbiji da stane u zaštitu profesora beogradskog Filozofskog fakulteta, istoričara Nikole Samardžića, koji je na “meti linča” režima u Srbiji i provladinih medija.

“Ovo je sraman, besprizoran i suštinski poziv na linč Nikole Samardžića”, naveo je Olenik u saopštenju za javnost.

Objasnio je da se radi o tekstu beogradskih Večernjih novosti “Nikola Samardžić poziva na ubistvo predsednika Srbije: Sramna objava – Nekako đavo uvek dođe po svoje”, koje su optužila Samardžića da je “pozvao na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povod za tekst Večernjih novosti je Samardžićev tvit u kojem je napisao: “Vučić predao Beograd braći Mali, Kavacima i mesari u Resniku. Struju Grčiću i orden praseće glave. Spoljnu politiku Bocanu, Bokanu i Jeremiću. Tako je sam birao. Ako mu stvarno prete, nekako đavo uvek dođe po svoje. Prete i meni pa nikoga briga. Njegovi. Naši.”

Aleksandar Olenik je u saopštenju naveo da u tvitu istoričara Nikole Samardžića nema ničega što bi se na bilo koji način moglo tumačiti kao “poziv na ubistvo predsednika Srbije”, kako to “lažno stoji u ovom tekstu”.

“Sve što je napisano u tvitu je istinito i predstavlja opštepoznate činjenice. Problem je u tome što je upravo najjednostavnija istina najveći protivnik diktatora, njegovih propagandista i dvorskih luda koje ne smeju da se potpišu ispod svojih, ali i verovatno, naručenih tekstova”, kazao je Olenik.

Ocenio je da je tekst zapravo “klasičan poziv na linč” i pozvao tužilaštvo i policiju da ga zaštite.

“Tužilaštvo bi trebalo da se pozabavi i glavnim i odgovornim urednikom Novosti, Miloradom Vučelićem”, rekao je Olenik.

LSV: Profesor Nikola Samardžić izložen pozivima na linč

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila pisanje pojedinih provladinih medija u Srbiji o profesoru beogradskog Filozofskog fakulteta Nikoli Samardžiću i ocenila da se radi o “pozivu na linč”.

“Optužbe na račun Samardžića su na nivou procesa protiv disidenata u diktaturama, a mogu se primetiti i elementi poziva na linč”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Ocenili su da su napadi na Samardžića odraz veoma lošeg stanja u Srbiji i dodali da svaki pojedinac ima pravo na stav o dešavanjima u državi.

“Nikola Samardžić sigurno nije pozivao na Vučićevo ubistvo, niti je pozivao na bilo kakve nemire. Nažalost, pojedini mediji su spremni da vode hajku protiv svih koji iznesu drugačiji stav, te ih valja ih podsetiti da članove Ustava Srbije koji garantuju pravo na slobodu mišljenja”, piše u saopštenju.

(Autonomija, foto: ZZV)