Skip to main content

Olenik: Krivična prijava protiv desničara zbog pozivanja na agresivni rat

Info 15. мар 2022.
< 1 min čitanja

Advokat za ljudska prava Aleksandar Olenik podneo je danas krivičnu prijavu protiv predstavnika ekstremno desničarskih pokreta u Srbiji zbog pozivanja na agresivan rat, kroz podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Olenik je krivičnu prijavio podneo protiv predsednika proruskog pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića, Mladena Obradovića iz klerofašističkog pokreta Obraz i Damjana Kneževića iz antimigrantskih Narodnih patrola.

“Za pedofiliju i za krivično delo Agresivni rat iz člana 386. Krivičnog zakonika, predviđen je doživotni zatvot. Pedofili imaju i registar, to treba uvesti i za sve koji pozivaju na agresivan rat”, napisao je Olenik na Tviteru.

U obrazloženju krivične prijave on je naveo da su Đorđević, Obradović i Knežević učestvovali na okupljanju u Beogradu na kojem je pružena podrška Rusiji za agresiju u Ukrajini.

Naveo je da su oni skandirali poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu i na taj način podsticali prisutne građane na agresivni rat koji Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine.

Olenik je dodao da su njih trojica pretili nasiljem na ulicama ako Srbija uvede sankcije Rusiji.

(Autonomija, Foto: MC)