Skip to main content

Okrugli sto Između autoritarne modernizacije i demokratskog moderniteta u petak u Zasavici

Vojvodina 06. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Imamo li volje, snage i umeća da se, kao društvo, većinski opredelimo da predupredimo definitivni slom demokratije?"

Okrugli sto “Između autoritarne modernizacije i demokratskog moderniteta” održaće se sutra u Zasavici pored Sremske Mitrovice, na kojem će se govoriti o tome da li je Srbija zaista na evropskom putu ili je na nekoj novoj prekretnici.  

“Koliki su izgledi da se vlastodržačkom formulom: tehnika i tehnologija plus tradicionalne vrednosti ‘srpskog sveta’ dođe do napredne demokratije, zadugo održi talas autoritarno-populističke politike i post-istinite kulture? Imamo li, pak, s druge strane, volje, snage i umeća da se, kao društvo, većinski opredelimo da predupredimo definitivni slom demokratije?”, navodi se u najavi skupa.

Dodaje se da će kao podsticaj za debatu poslužiti monografija Jovana Komšića “Prividi identiteta: Demokratija u magli ’nacionalnog preporoda’”.

Na okruglom stolu će, između ostalih, govoriti propfesori Marijana Pajvančić, Rade Veljanovski, Zoran Stojiljković, Ratko Božović, Aleksej Kišjuhas, Slaviša Orlović, Jovan Komšić, kao i Srećko Mihailović, Slobodan Simić, Milivoj Bešlin.  

Organizatori okruglog stola su Škola političke ekologije – Zasavica, Građanski demokratski forum i Novi magazine.

(Autonomija, foto: Pixabay)