Skip to main content

Okončan protest na Gazeli, uspostavljen saobraćaj

Info 26. авг 2023.
2 min čitanja

"Ovo je poruka da se protesti prošire na celu Srbiju"

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije, koji su u od 14 časova blokirali autoput i most Gazela kod Sava centra, kako su i najavili, razišli su se u 22 časa. Ubrzo je i uspostavljen saobraćaj na toj međunarodnoj saobraćajnici.

Po dolasku na Gazelu, oni su se odmah stacionirali ispod nadvožnjaka jer je danas bilo izuzetno toplo i do 40 stepeni. Zahtevali su da se razmotri narodna inicijativa kojom bi se van snage stavio Zakon o planiranju i izgradnji.

Tokom trajanja protesta, u nekom trenutku su razvili žicu, na koju su štipaljkama zakačili fotografije koje treba da svedoče o razlitičitim vidovima nasilja u našem društvu.

Radi se o fotografijama sa Šodroša u Novom Sadu, potom one na kojima se vidi transparent „Ne damo Jadar“, nasilje protiv ekoloških aktivista, zatim transparente koji ukazuju na medijsko nasilje, a bile su tu i fotografije koje se odnose na planinu Staricu i grad Majdanpek, kao i slika kneza Miloša Obrenovića, koja, prema rečima reportera N1, verovatno aludira na ekološki ustanak.

Oko 21 čas okupljeni su se grupno fotografisali držeći u rukama te fotografije.

Reporter N1 razgovarao je sa nekima od okupljenih, pitavši ih zašto su došli.

Dve gospođe iz Beograda rekle su da su najviše došle zbog ekologije, „jer ono što kod njih naprave i kod nas će doći“.

Jedna žena iz Čačka je poručila da je došla jer „ima više smisla nego sedeti kući“.

Čovek iz sela Preljina kod Čačka naveo je da je na protestu jer prevashodno brani svoje selo, ali i „zemlju, i vodu, i vazduh, i sve što postoji ovde“.

Na pitanje da li vidi neki efekat, kaže da trenutno i nije neki efekat.

„Ali, ima nas, blokiran je autoput, to ih najviše boli, a i ovo je poruka da se protesti prošire na celu Srbiju“, rekao je.

Jedan od upitanih je i kazao da je na protestu „jer sam ceo svoj život uz rodoljube, prave ljude koji su vanstranačke ličnosti, ovde sam s ljudima koji znaju šta hoće – da odbrane svoju zemlju“.

Kazao je i da mu je žao što je bilo „dosta manje ljudi nego što je očekivao“.

Organizatori su reporteru N1 rekli da nemaju još konkretne planove šta će ubuduće i da će to tek dogovoriti.

Predsednica SEOS Ljiljana Bralović ranije danas za N1 je ponovo prozvala Beograd da nema empatiju prema ljudima iz unutrašnjosti.

„Ne zanima ih što će biti otvoren rudnik na Jadru i to je najveći problem. Beograd je država u državi i tek kada zagađenje iz Jadra bude stiglo do Beograda onda će nas se Beograđani setiti, sve nas koji smo kisli ili se pekli na Gazeli“, poručila je.

(N1)