Skip to main content

Ogorec: Pobuna u Rusiji – dogovoreni scenario

Planeta 25. јун 2023.
2 min čitanja

"Moguće je da je unaprijed sve bilo inscenirano i da je sve bilo unaprijed dogovoreno"

Sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec ocijenio je danas da je pobuna Jevgenija Prigožina i njegove Vagner grupe po svemu sudeći bila dio dogovorenog scenarija.

“Što više vremena prolazi, sve više se čini da prave pobune u Rusiji zapravo i nije bilo. Ovo je apsolutno najkraća pobuna u povijesti takvih događanja u Rusiji. To može navesti na različita razmišljanja, počevši od toga da je sve bilo inscenirano i da je sve bilo unaprijed dogovoreno“, rekao je Ogorec za Al Džaziru.  

Dodao je da su jučerašnji pokreti Vagnerovih snaga u Rusiji bili „nezamislivi“.

„Kada vidimo ove pokrete Vagnerovih snaga, oni su nezamislivi, oni su jednostavno tenkove stavili na labudice i transporterima su tenkove transportirali po cestama. To se radi samo u miru. Tako da ima tu dosta nejasnih situacija“, kazao je Ogorec.

Prema njegovim rečima, Vagner ima nešto oko 25.0000 vojnika, koji jesu vrhunski obučeni, koji jesu profesionalni, ali samo na tom prostoru Rusija raspolaže sa oko 300.000 pripadnika Rosgvardije, koji su namijenjeni za suprotstavljanje bilo kakvim prijetnjama iznutra.

„Tu ne računam na snage FSB-a, kao ni na regularne vojne snage. Kako i zbog čega nije došlo do gušenja pobune, sve su to stvari koje navode na pomisao da se možda radilo o nekakvom scenariju koji je bio unaprijed dogovoren“, rekao je Ogorec.  

Dodao je da je retorika i od strane Putina i od strane Prigožina bila izuzetno oštra, direktna i radikalna.,

„Ranije je to značilo ili-ili, biti ili ne biti za jednog od njih dvojice. Ali, sada se ništa nije desilo, Prigožin je dobio azil u Bjelorusiji, koja je potpuni vazal Rusije, i Lukašenko radi sve po direktivi Putina“, naveo je Ogorec.

Prema njegovim rečima, Vagner grupa je i te kako potrebna Rusiji, jer oni djeluju u nizu afričkih zemalja, a može se pretpostaviti da će nastaviti djelovati i na prostoru Ukrajine još uvijek.

„Da li će na čelu te skupine biti Prigožin ili neko drugi, to je drugo pitanje“, kazao je Ogorec.

(Autonomija/AJB, foto: Beta-AP)