Skip to main content

Odžić: Vojvodini status republike u novom ustavu

Vojvodina 03. јун 2017.
< 1 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da su najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ustavnim reformama “ohrabrujuće” pod uslovom da Vojvodina u budućem ustavu dobije status republike unutar državne zajednice sa Srbijom.

“Smatramo da bi Vojvodina trebalo da ima i svoj ustav, koji bi bio garant političko-ekonomskog subjektiviteta, kao i status republike unutar državne zajednice sa Srbijom, i federalni status kao državni okvir između ova dva entiteta”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

On je aktuelni Ustav Srbije, koji je usvojen 2006. godine, nazvao “oktroisanim”, jer u Vojvodini nije dobio većinsku podršku.

“Očekujem od novog predsednika Srbije da Vojvodini i svim njenim građanima vrati nasilno oduzet političko-ekonomski subjektivitet i pripadajući status Vojvodine u okviru nove državne zajednice sa Srbijom”, poručio je Odžić.

Vojvodina pune tri decenije trpi teške posledice jednostranih i nametnutih ustavnih rešenja čije su posledice nesagledive i trajno narušavaju ne samo suštinski identitet njenog postojanja, nego i ekonomski opstanak svih njenih građana.

“Bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, prava raspolaganja sopstvenom imovinom i prihodima, mogućnošću upravljanja i kontrole nad radnim i prirodnim resursima, Vojvodina ne samo da nema perspektivu u budućnosti, nego joj preti i konačno ukidanje”, ocenio je Odžić.

(Autonomija)