Skip to main content

Odžić: Srbija nastavlja da omalovažava i pljačka Vojvodinu

Aktuelno 01. нов 2018.
< 1 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas da vlast u Srbiji nastavlja da omalovažava, pljačka i siromaši Vojvodinu.

On je naveo da se to posebno vidi kroz dalje odugovlačenje donošenja zakona koji su vezani za finansiranje pokrajine.

Vojvodina je uskraćena za oko tri milijarde evra finansijskih sredstava samo po osnovu ustavne obaveze od sedam odsto ukupnog budžeta Srbije, koji se u poslednjih deset godina ne uplaćuje u pokrajinski budžet“, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

On je ukazao da je budžet Beograda za gotovo 50 odsto veći od pokrajinskog budžeta, da su zarade u Vojvodini višestruko niže nego u Beogradu, a po prvi put niže i od ostatka Srbije.

„Kapitalne investicije i infrastrukturni radovi usmeravaju se uglavnom ka Beogradu i ostatku Srbije, pa tako imamo situaciju da Vojvođani pune budžet sa oko 35 odsto, a u vojvođansku kasu se ne vraća ni sramnih, ustavom zagarantovanih sedam odsto novčanih sredstava godišnje“, istakao je on.

Ukazao je na „skandaloznu“ prodaju NIS-a ruskoj kompaniji Gaspromnjeft posle čega čega Vojvodina od nje dobija svega tri odsto rudne rente, dok kompanija trajno iscrpljuje vojvođanske resurse.

„Brojni su primeri političkog, ekonomskog, kulturološkog, moralnog devastiranja Vojvodine od strane države u koju smo ugurani. Vojvođanski front okupiće sve srodne stranke kao bi ponovno uspostavio nasilno oduzet političko – ekonomski subjektivitet Vojvodine„, dodao je Odžić.

(Autonomija)