Skip to main content

Odžić: Mirovićeva vlada grubo vređa Vojvođane i Vojvođanke

Info 24. avg 2021.
2 min čitanja

Vojvođanska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem svojim izjavama grubo vređa građanke i građane Vojvodine koji žele da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođanke i Vojvođani, ocenio je danas predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

„Nazivati društveni dijalog koji u ime vlade republike Srbije vodi ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa svim zainteresovanim činiocima ’bespotrebnim’, prst je u oko ne samo vladi republike Srbije, već i svim demokratskim procesima, pa i međunarodnoj zajednici koja pomno prati dešavanja u našoj zemlji na putu pridruživanja EU“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Mirović „ponižava građanke i građane Vojvodine koji su glasali ili podržavaju Vojvođanski front kao parlamentarnu opoziciju u Skupštini Vojvodine nazivajući ih ’minornim’“.

„Politički stavovi Igora Mirovića poznati su još od 90-ih godina prošlog veka i dobro ih pamte građani Vojvodine, ali su nedopustivi kao predsednika vojvođanske vlade na čijem je on čelu“, smatra Odžić.

Prema njegovim rečima, voditi pokrajinsku vladu, a biti protiv Vojvođanki i Vojvođana je samo po sebi nedopustivo i „ne predstavlja ništa drugo do vođenja okupacione politike u ime jedne ideologije i jedne stranke potčinjavajući sve ostale, ne dozvoljavajući im da slobodno misle i izjašnjavaju se kao što je to u ovom slučaju“.

„Pozivamo Igora Mirovića da se izvini svim građankama i građanima Vojvodine koji imaju puno pravo, kao osnovno ljudsko pravo, da se slobodno izjasne kao Vojvođanke i Vojvođani“, piše u saopštenju.

Pokrajinska vlada Vojvodine ocenila je danas „nedopustivim nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini“.

Pokrajinska vlada navela je da očekuje i reakciju Vlade Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, „u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova“.

„Pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta neprimereno i neodgovorno se otvaraju kao nerešena pitanja i kao zamena za srpski nacionalni identitet, jer je savršeno jasno da se odrednica Vojvođanin, odnosno Vojvođanka neće, prilikom izjašnjavanja, vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge“, piše u saopštenju.

(Autonomija)