Skip to main content

Održana komemoracija Grujici Spasoviću: Čovek kome su reč i istina bile poziv

Info 03. nov 2020.
< 1 min čitanja

Komemoracija povodom smrti osnivača i prvog urednika dnevnog lista Danas Grujice Spasovića, održana je danas u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni urednik dnevnika Dragoljub Petrović ocenio je da je u Srbiji „teško postaviti takvu uređivačku politiku kakvu je postavio Spasović“ u Danasu.

„Ta uređivačka politika je nešto čega danas nema. Zato je Grujica jedna vrsta heroja“, kazao je Petrović.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da je Grujica Spasović „čovek kome su reč i istina bile poziv“ i koji je „omogućio sudar suprotnosti i realnosti u Srbiji“.

Antropolog Ivan Čolović rekao je da treba čuvati sećanje na Spasovića i njegov Danas „od neprijatelja slobode i lažnih prijatelja“.

„U suprotnom nas čeka vreme kad će neki dokoni ljubitelj starina naići na primerke jednog davno zaboravljenog lista koji se zvao Danas i reći: Bože, da li su zaista ovakav list i ovakvi novinari postojali“, naveo je Čolović.

Prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od vlasnika i osnivača lista Danas Grujica Spasović preminuo je 26. oktobra u 70. godini, posle duge bolesti.

Spasović je bio glavni urednik Danasa od njegovog prvog broja 9. juna 1997. do 2006. godine.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih Susret, da bi karijeru nastavio u Večernjim novostima. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik Omladinskih novina.

Pre odlaska u Borbu 1989. godine, bio je jedno vreme glavni urednik revije Duga.

(Beta)