Skip to main content

Održan protestni skup građana protiv izgradnje crkve kod Štranda u Novom Sadu

Vojvodina 03. мар 2024.
2 min čitanja

"Gradska vlast ne može bez konsultovanja građana da gradi crkvu"

Više stotina građana Novog Sada danas se okupilo na protestu kako bi se usprotivili nameri gradskih vlasti da izgrade verski objekat Srpske pravoslavne crkve u blizini kupališta Štrand na Dunavu u Novom Sadu.

Na protest na mestu gde je najavljena izgradnja crkve su pozvali nezavisni članovi Saveta Mesne zajednice Liman.

Oni su naveli da se protive izgradnji crkve na zelenoj površini, koja se koristi kao odmorište i dodali da izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada „deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini“.

Naveli su i da gradska vlast ne može bez konsultovanja građana koji tu žive da gradi crkvu.

“Svi planovi, projekti pa i sami odbornici u Skupštini grada plaćeni su novcem građana i mi moramo da znamo kako se i na šta naš novac troši”, kazali su predstavnici Mesne zajednice Liman.

Najavili su za 10. mart održavanje zbora građana te mesne zajednice. U toj mesnoj zajednici većinu imaju grupe građana, koje su pobedile Srpsku naprednu stranku na izborima 2021. godine.

foto: FB/Dragan Gojić

Opozicione partije takođe su se usprotivile izgradnji crkve na tom mestu uz ocenu da je neukusno da se verski objekat gradi u blizini kupališta, kao i uz ocenu da su Novom Sadu potrebniji novi domovi zdravlja i rešavanje brojnih komunalnih problema, nego nove crkve.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić optužio je opoziciju „mrzi veru srpskog naroda“, da “lažu, istupaju sa lošom namerom i napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje“.

Opozicija je nakon toga optužila gradsku vlast da želi da polarizuje Novosađane po verskom opredeljenju.

Opozicija je podsetila i da se na mestu gde se planira izgradnja crkve od 1988. do 1995. godine nalazilo kultno novosadsko omladinsko mesto „Žuta kuća“, koje je predstavljalo “svojevrsni centar građanskog aktivizma, otpora diktaturi i autoritarnosti, i slobodnog umetničkog delovanja”.

Na obližnji Most slobode postavljen je prekjuče transparent “Dogodine na liturgiji” sa potpisom “Mladi Limanci”.

Na današnjem skupu, članovi Građanskog pokreta Bravo su prikupili stotine potpisa građana koje će predati u utorak Skupštini grada. Za taj dan je najavljena sednica na kojoj će se odlučivati o planu koji predviđa izgradnju crkve.

foto: FB/Dragan Gojić

(Autonomija, naslovna foto: FB/Branislava Kostić)