Skip to main content

Održan protest zbog seče šume na Dunavcu

Vojvodina 12. jun 2022.
2 min čitanja

Protest građana zbog seče šume na Dunavcu održan je danas. Nekoliko desetina građana i aktivista poručili su na skupu da je seča protivzakonita i najavili da će zelenilo u tom pojasu braniti svojim telima.

„Ne znamo da li se ova šuma seče zbog gradnje mosta. Vlast nema dokumentaciju kojom bi nam pokazali zašto to rade“, istakla je aktivistkinja organizacije OSNA Vesna Jakovljević.

Ona je rekla da želi da „natera gradonačelnika i vlasti da pokažu dokumentaciju na osnovu koje seku šume“, ali i da žele da zaustave tekuće radove.

„Seča je protivzakonita. U toku je period gnežđenja prica što znači da je prekršen zakon o zaštiti prirode“, poručila je Jakovljevićeva, upitavši se da li je Zavod za zaštitu prirode za te radove nekome dao uslove zaštite, između ostalog kineskoj kompaniji koja gradi most, podizvođačima ili nekome trećem.

„Studija za ovo ne postoji, kao ni za radove na kameničkoj strani. Studija uticaja koja je morala da se radi, s obzirom da je ovo zaštićeni deo, odnosno deo ekološke mreže, ne postoji. Seku se autohtone vrste koje su izuzetno retke, koje se u celom svetu čuvaju“, dodala je.

Prema njenim rečima, niko ne gaji nadu da će izgradnja mosta biti sprečena, ali se to ne može sprovoditi na takav način, naglasivši da se seča šuma „radi vrlo tendenciozno i pametno“, tako da izgleda kao proredna seča, što, kako tvrde aktivisti, nije tako.

U pitanju je most u produžetku Bulevara Evrope. Nakon najave njegove izgradnje početkom godine, građani Telepa protestovali su između ostalog i zbog izgradnje vijadukta uz taj most, tvrdeći da će se nalaziti na svega nekoliko metara od prozora i terasa stanara tog dela grada.

Najavljujući predstojeće akcije, Jakovljevićeva je naglasila da je građanima Bačke Palanke trebalo mesec i po dana da Polojsku šumu odbrane od seče, te da će preduzeti slične mere.

Okupljeni su pozvali medije, političare i javne ličnosti da im se pridruže u odbrani te prirodne zone na obali Novog Sada.

Prema tvrdnjama okupljenih, na skupu je bilo i nekoliko policijskih službenika u civilu, a pojavilo se i policijsko vozilo sa dva uniformisana službenika, od kojih su okupljeni zahtevali da naprave zapisnik o seči. Takođe, u međuvremenu se pojavio i kamion sa dve osobe koje su skupljale ostatke posečenog drveća.

(Danas)