Skip to main content

Održan protest upozorenja srednjobanatskih poljoprivrednika

Vesti 10. феб 2022.
< 1 min čitanja

Nezadovoljni visokim cenama đubriva i goriva poljoprivrednici iz srednjeg Banata organizovali su danas potestnu vožnju u kojoj je bilo šezdesetak traktora.

Ukazali su i da su nezadovoljni što su subvencije za biljnu proizvodnju minimalne, a od nadležnih su zatražili vraćanje subvencija po hektaru za površine do 100 hektara i regresirano gorivo u količini od 60 litara po hektaru.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut kazao je novinarima da je današnji protest zapravo protest upozorenja i ukazao da će ih sledećeg puta u koloni biti još više.

Istakao je da je tona uree 1.000 evra i da je poljoprivrednici neće kupiti niti bacati jer ne mogu da plate toliko visoku cenu ni đubriva ni goriva, a da su to inputi koji ih sprečavaju da počnu proizvodnju prolećnih kultura i da nastave proizvodnju pšenice.

„Imamo totalnu nebrigu Ministarstva poljoprivrede i nemar prema poljoprivrednoj politici. Danas smo čuli da je resorno ministarstvo ponudilo povoljniju cenu mineralnog đubriva samo u Braničevskom okrugu, gde su izašli sa cenom đubriva od 750 evra po toni. To je zamazivanje očiju i time pokušavaju da razbiju naše jedinstvo“, rekao je Kleut.

Rekao je da se danas protestuje u Zrenjaninu, a da protestuje i deo poljoprivrednika u Požarevcu koji ne pripadaju Braničevskom okrugu i da se sutra protestima priključuju Šabac i Ruma.

Kazao je i da poljoprivrednici u Srbiji u odnosu na kolege iz okolnih zemalja jedini nemaju subvencije po hektaru.

„To smo imali, ali nam ih je država pre 10 godina preko noći ukinula jednom uredbom. I to i regresirano gorivo“, naveo je on.

(tekst i arhivska foto: Beta)