Skip to main content

Održan protest “Srbija nije na prodaju” u Novom Sadu

Vojvodina 20. mar 2022.
3 min čitanja

Šesti protest, u okviru kampanje „Srbija nije na prodaju“, održan je danas u Novom Sadu. Na Pozorišnom trgu okupilo se oko stotinu Novosađana, koji su uz organizatore, pozvali na zabranu eksploatacije litijuma u i obustavu otvaranja novih rudnika širom Srbije.

„U periodu do 2035. godine u prostornom planu Srbije planira 40 rudnika. Postoje i indicije da taj broj ide do 70, dok ovih nekoliko postojećih prave nenormalnu ekološku katastrofu. Prošle nedelje bili smo u Boru i tamo je jeziva situacija. Dovoljno je da znate da ako se u Jadru napravi rudnik, vrlo brzo će biti zagađena Drina, i taj proces zagađenja doći će preko Save, sve do Dunava“, istakla je izvršna direktorka organizacije Kreni-promeni Marina Pavlić.

U pitanju je kampanja za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu, pravno sredstvo, kojim ekološke organizacije pokušavaju da speče otvaranje novih rudnika. Da bi se podnela inicijativa, potrebno je prikupiti oko 30 hiljada potpisa.

Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica poručila je da „su oni jedini ljudi u Srbiji koji su ustali protiv para, napretka i progresa“, te da nije sva cena napretka i progresa „u prodaji zemlje“, a da je ono što se danas dešava u Nedeljicama „tuga“.

„Ono što su vam rekli na televiziji da je uredba povučena, jeste povučena, ali Rio Tinto radi i dalje. Nemojte verovati ništa. Tražili smo da nam pošalju da su povukli lokacijske uslove koje su dali za gradnju rudnika Putevima Srbije, Gasu, Vodovdu, EPS-u… Nijedno lokacijsko rešenje nije stavljeno van snage, sve je laž“, istakla je Petkovićeva.

Ona je dodala da će „čim prođu izbori, kopati na 172 istražne dozvole koje je Mihajlović Zorana lično potpisala i dala“, ponovivši da ništa nije povučeno, i da zbog toga u predizbornoj kampanji „ćute kao zaliveni, zato što im je to kost u grlu“.

„Kada smo krenuli, rekli smo im da će Jadar mnoge da podavi, i podaviće ih. Nije to ničija prćija, to je zemlja koju je odbranilo 28 hiljada junaka sa Drine i Cera. Ne možemo da damo ni grumen te zemlje, jer mi to možemo da prenesemo samo svojoj deci“, poručila je Marijana Petković.

Govornici su upozorili da se bliži 3. april, te da ne sme da se ćuti, jer se „otimanje i uzimanje mora sprečiti“, i da se „sistem mora promeniti jer uopšte ne valja“, ali i da se pokaže „kako se brani zemlja“.

Na protestu su se osvrnuli i na urbanističke probleme u Novom Sadu.

„Prodaju Srbiju i prodaju Novi Sad. Namerili su da usvoje Generalni urbanistički plan. Njihov biznis plan po kojem će da prodaju svaki ćošak u gradu, uključujući i deo obale od Štranda do Kamenjara“, dodao je Milenko Vujić iz organizacije Most Solidarnosti.
Aktivista Miša Živanov iz Zrenjanina napomenuo je da u tom gradu skoro dve decenije nemaju pijaću vodu, i da ta pretnja postoji i u Novom Sadu, a da je problem Bora i litijuma „problem svih nas“.

„Oduzeli su nam sve, vodu, vazduh zemlju. Dosta je ćutanja i gledanja, no pasaran, nema prolaza“, poručio je.

Predsednik pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović kaže da sada živimo „u vremenu podela“, ali da ta podela neće proći, te da građani ne treba da potcenjuju sopstveni potpis i ulogu, jer je to način da se dođe do promena.

„Nećemo progutati nikakvu podelu i neće nas dezerteri učiti patriotizmu“, dodao je Manojlović.

Juče je protest u okviru iste kampanje održan i u Nišu, a prethodno su organizovani slični skupovi u Valjevu, Kragujevcu, Boru i drugim mestima, a organizuju ih pokreti Kreni-promeni i Savez ekoloških udruženja Srbije.

Gde možete potpisati inicijativu?

Potpisi se prikupljaju u mesnoj zajednici Liman 1 u Drage Spasić 1, mesnoj zajednici Liman 3 u Narodnog fronta 46, mesnoj zajednici Ivo Andrić u Banović Strahinje 20 i u mesnoj zajednici u Pariske komune 42. Organizatori su rekli da su pokušali da organizuju prikupljanje potpisa i u drugim mesnim zajednicama, ali da su im vrata bila zaključana.

(Arsenije Mandić, Danas / Foto: BDS)