Skip to main content

Održan “Antifa parti” u znak podrške napadnutom antifašističkom lokalu Crni Ovan (VIDEO)

Građani 16. jan 2023.
2 min čitanja

Stotinak građana okupilo se večeras u znak podrške novosadskom lokalu Crni Ovan, koji su sinoć napali maskirani neofašisti.

U pitanju je četvrti napad na prostorije, osoblje i goste ovog lokala u prethodnih godinu dana.

U prethodna tri incidenta napadači nisu pronađeni, a policija je danas saopštila da su uhapšena trojica mlađih mukaraca, koji su osumnjičeni za nasilničko ponašanje.

Vlasnik Crnog Ovna Bojan Šovljanski rekao je za Autonomiju da je poražavajuće to što je tužilaštvo napad okarakterisalo kao nasilničko ponašanje, s obzirom da su njihovi životi sinoć bili ugroženi.

Dodao je da su napadači na sebi imali jasna nacistička obeležja, poput kukastog krsta, i rekao da nema sumnje da je napad bio isplaniran.

“Policija je od priče da će uhapsiti i procesuirati napadače došla do priče da su to bili samo mladići koji su popili, veselili se i eto na putu kući nenamerno napravili haos. To što su sa sobom imali hladna oružja, to očigledno nikom ništa. Na kamerama se jasno moglo videti da je u pitanju organizovani napad”, kazao je on.

Šovljanski je rekao da se gosti i osoblje lokala osećaju nesigurno, pogotovo jer su saznali da postoje Telegram grupe koje okupljaju više od 600 neonacista i u kojima se dele njegove lične informacije, kao i podaci i informacije o posetiocima Crnog Ovna.

Bojan Šovljanski: Hitlerove ideje nisu dobrodošle u Novom Sadu i Vojvodini

On je dodao da nisu dobili nikakve garancije od lokalnih vlasti da će se nešto po ovom pitanju rešiti, odnosno da će im ubuduće biti garantovana bezbednost.

“Ne treba mi nešto da uradimo i obezbedimo, već Grad Novi Sad. Ta lica treba procesuirati kako bi se dao jasan primer da se ovo ne sme dešavati, da su takva dela kažnjiva i da su te organizacije zabranjene, njihova ideologija se ne sme širiti. Hitlerove ideje nisu dobrodošle u Novom Sadu, ni u multetničkoj Srbiji i Vojvodini, poznatoj po dugoj antifašističkoj tradiciji”, kazao je vlasnik Crnog Ovna.

Do napada je došlo sinoć kada su tri maskirana mlađa muškarca razbili stakla na lokalu i fizički se obračunali sa prisutnim osobljem i gostima.

Maskirani napadači su, prema svedočenju Šovljanskog i gostiju lokala, imali kod sebe noževe, boksere i palice.

Jednom od gostiju su nanete teže telesne povrede bokserom, povređen je i sam Šovljanski, a celom događaju je prisustvovala i trudna gošća lokala.

Aleksandar Bugarin (Autonomija, foto i video: Svetlana Paramentić)