Skip to main content

Odloženo saslušanje aktivista za incidente ispred Skupštine AP Vojvodine

Građani 16. nov 2022.
3 min čitanja

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je krivične postupke protiv ukupno 12 aktivista za krivična dela nasilničko ponašanje i napad na službeno lice, ali je današnje saslušanje prvih troje odloženo do 25. januara, istakla je Nina Ciganović iz Eko straže.

Ona i Petar Holik, iz Ekološkog fronta Novi Sad, danas su na konferenciji za novinare pred zgradom tužilaštva ukazali da je do odlaganja došlo usled zahteva njihovih branilaca da dobiju uvid u spise, na šta po zakonu imaju pravo. Saslušnje ostalih devet aktivista zakazano je za naredne dane, ali Holik i Ciganović očekuju da će i ona biti odložena po istom principu.

Reč je o incidentima koji su zabeleženi tokom protesta pred zgradom Skupštine AP Vojvodine, u kojoj je 21. jula zasedao novosadski parlament, a koji je odlučivao o Generalnom urbanističkom planu Novi Sad 2030, protiv čega su aktivisti ispred protestovali.

Tom prilikom zabeleženo je više incidenata u kojima su učestvovali aktivisti i pripadnici obezbeđenja skupštine, koji su zaposleni u privatnoj firmi ‘Intersec’.

Ciganović je navela da ovo nije prvi put da su pokrenuti krivični postupci protiv aktivista koji se protive urbanističkoj politici Novog Sada, ali da su prvi put obuhvaćena “ovoliko ozbiljna dela”, dodajući da je za napad na službeno lice zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

“Ovo isto tužilaštvo, koje je pokrenulo postupke protiv nas, već četiri meseca se uopšte ne oglašava o tome šta je učinjeno povodom procesuiranja pripadnika privatnog obezbeđenja, zaposlenog u privatnoj fiirmi ‘Intersec'”, rekla je Ciganović.
Podsetila je da su pripadnici privatnog obezbeđenja aktivistima zavrtali ruke, “bacali na betom, klečali na vratu”, što je sve dokumentovano snimcima koji su dostavljeni tužilaštvu, ali da ono, po saznanju aktivista, ne reaguje.

Jedino što su saznali, dodala je ona, jeste obaveštenje od Sektora unutrašnje kontrole policije da je predmet prosleđen tužilaštvu, odeljenju koje se bavi suzbijanjem korupcije.

“Na koji način je procenjeno da je ispred Banovine došlo do korupcije, a ne do brutalnog nasilja nad građanima, to je ono što nam ostaje u potpunosti nejasno”, rekla je Ciganović.

Detalj sa protesta zbog usvajanja GUP-a 21. jula, foto Autonomija

Holik je ponovio kojim su se sve institucijama aktivisti obraćali tokom prethodnih 10 meseci, zahtevajući njihovu rekaciju i ocenio je da je ovde u pitanju politički proces, gde se pritisci na aktiviste nastavljaju insitucionalnim metodama.
Između ostalog, Holik je podsetio da je u vreme dešavanja ispre Banovine došlo do nelegalne seče šume na Šodrošu, na šta institucije takođe nisu reagovale.

Između ostalog, aktivisti su tada, rekao je Holik, alarmirali i “Vojvodinašume” kao nadležnu instituciju za to područje i jedinu koja po zakonu ima pravo da tamo seče stabla.

“Jedina institucija koja je za nas bila otvorena tokom svih ovih deset meseci je ovaj sud i ovo tužilaštvo, sve ostale institucije su nam zatvorile vrata. To je prosto za nas neverovatna stvar jer mi nismo kriminalci. Mi smo slobodni građani, ljudi koji slobodno misle i sada dolzimo u situaciju da treba da se branimo od vrlo oštrih optužbi koje nam stavljaju na teret, ozbiljna dela za koja su zaprećene ozbiljne kazne”, rekao je Holik.

Njih dvoje su podsetili na sve što se dešavalo proteklih deset meseci zaključno sa, kako tvrde, protivzakonitim delovanjem policije na Šodrošu. Dodali su da su svojim aktivizmom želeli da ukažu “na štetu koje nanosi usvajanje GUP-a”, a čiji sadržaj po njihovoj oceni “produžava i produbljije urbanističku agoniju i krizu u kojoj živimo već deset godina”, zbog čega Novi Sad ostaje bez svega što predstavlja osnovne uslove neophodne za kvalitetan i dostojan život.

Dalibor Stupar