Skip to main content

Od subote multimedijalna izložba Novi Sad – moderni grad

Kultura 09. feb 2022.
< 1 min čitanja

Multimedijalna izložba “Novi Sad – moderni grad” biće otvorena u subotu, 12. februara, na Spensu i predstaviće proces industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Kroz šest priča, praćenih do sada neprikazanim arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada, navodi se u saopštenju za javnost.

“Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica, povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada”, piše u saopštenju.

Navodi se da glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada.

“Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas. Još važnije, na taj način možemo bolje da razumemo kakav Novi Sad želimo da ostavimo budućim generacijama”, piše u saopštenju.

Autori projekta su Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Miljana Zeković, Višnja Žugić i Bojan Stojković

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada, uz podršku Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

(Autonomija)