Skip to main content

Od danas Evropljanima za ulazak u Britaniju obavezan pasoš

Planeta 01. okt 2021.
< 1 min čitanja

Građani Evropske unije od danas više neće moći da koriste lične karte za ulazak u Veliku Britaniju gde stupa na snagu obavezna upotreba pasoša, kao jedna od najnovijih posledica Bregzita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u saopštenju da će ove promene omogućiti da se spreči da organizovane kriminalne bande i druge osobe zloupotrebljavaju sistem, jer prema njima lične karte predstavljaju nedovoljno obezbeđen dokument.

Prema ministarstvu 48 odsto lažnih dokumenata detektovanih 2020. na britanskoj granici bile su evropske ili švajcarske lične karte.

Te dokumente je lakše falsifikovati nego pasoše, navelo je ministarstvo dodajući da neke nemaju biometrijske podatke.

„Moramo se boriti protiv kriminalaca koji pokušavaju da uđu ilegalno u našu zemlju koristeći lažne dokumente“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u saopštenju.

Ona je dodala da ukidanjem upotrebe tih nebezbednih ličnih karata Britanija jača svoju granicu i odgovara „želji naroda da ponovo preuzme kontrolu nad svojim imigracionim sistemom“.

Nova mera, najavljena pre godinu dana, deo je velikog novog imigracionog plana čiji cilj je uvođenje strože kontrole obećane u okviru Bregzita.

Jedino izuzeće za obavezne lične karte su državljani Irske kao i državljane EU ili Švajcarske koji imaju boravak u Velikoj Britaniji. Oni mogu da nastave da koriste lične karte do 31. decembra 2025.

(Beta, foto: Pixabay)