Skip to main content

NVO: Hitno prestati sa nasiljem nad građanima

Info 21. jul 2022.
3 min čitanja

Vojvođanske NVO: Zahtevamo ostavku i krivičnu odgovornost gradonačelnika Novog Sada

Organizacije civilnog društva (OCD) okupljene oko Platforme “Tri slobode” zatražile su od Ministarstva unutrašnjih poslova da zaštiti građane i građane koji su danas u Novom Sadu “bili izloženi napadima privatnog obezbeđenja, kao i da obustavi primenu represivnih mera i prekomerne sile od strane pripadnika MUP-a”.

“Zahtevamo da se aktivistima i aktivistkinjama omogući nesmetano pravo na slobodu okupljanja i izražavanja i učešće u donošenju odluka. Skupština Grada Novog Sada mora poštovati demokratsko pravo zainteresovanih građanki i građana da prisustvuju sednici na kojoj se usvaja Generalni urbanistički plan”, navodi se u saopštenju te platforme.

Zatražili su i da nadležne institucije pokrenu postupke protiv odgovornih pripadnika policije i privatnog obezbeđenja, radi utvrđivanja da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prema okupljenim građanima i građankama, što se može videti na fotografijama i snimcima koji su javno dostupni na medijskim portalima i društvenim mrežama.

U saopštenju su istakli da su Novosađani mesecima unazad “upozoravali na loša rešenja predviđena predlogom novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, a nadležne institucije su više od 10.000 primedbi građana i građanki odbile”.

Platformu “Tri slobode” čine organizacije Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, Crta, Slavko Ćuruvija Fondacija, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Komitet pravnika za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NKD: Sukob u Novom Sadu posledica neuključivanja građana u proces donošenjaodluka

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) saopštila je danas da je sukob aktivista koji su se protivili usvajanju Generalnog urbanističkog plana Novog Sada sa predstavnicima obezbeđenja Skupština AP Vojvodine “posledica neuključivanja građana u proces donošenja odluka, netransparentnosti u radu javne uprave i potencijalno ugrožavanje javnog interesa građana Novog Sada”.

Ta mreža udruženja građana je podsetila da poslednji protest iz Novog Sada, gde je javna uprava morala da angažuje obezbeđenje i primeni preteranu silu da bi se zaštitila od svojih građana, ima zajednički imenilac sa protestima u Nišu “zbog otimanja niškog aerodroma”, nezadovoljstva građana sa Stare Planine zbog problematične izgradnje MHE, “pobune” u zapadnoj Srbiji zbog neodgovornih poteza vlasti, i blokade auto-puta i mosta Gazela u Beogradu.

“Svi ti događaji imaju zajednički imenilac, nasilno donošenje odluka od strane predstavnika vlasti kojem je prethodilo kontinutirano ignorisanje jasno izraženih stavova i protivljenja građana štetnim odlukama koje su u suprotnosti sa javnim interesom”, navodi se u saopštenju.

NKD je podsetila i da su novosadski aktivisti ranije predali nadležnima više od 12.000 potpisanih primedbi na nacrt dokumenta, ali je većina njih odbijena, i apelovala na nadležne “da pod hitno obustave primenu prekomerne sile nad aktivistima i pokrenu dijalog, zasnovan na posvećenosti, ekspertizi i poverenju”.

Pružamo podršku svim aktivistima koji su ustali u odbranu javnog interesa građana. Pozivamo i aktiviste koji su pretpeli nasilje da nam se jave kako bismo im pružili potrebnu podršku”, dodaje se u saopštenju.

Vojvođanske NVO: Zahtevamo ostavku i krivičnu odgovornost gradonačelnika Novog Sada

Vojvođanske nevladine organizacija zatražile su danas ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog ordinarnog nasilja nad građanima-demonstrantima kojeg su, kako navode, “po njegovoj naredbi, danas sprovele policijske jedinice i kriminalne bande, zajedničkim snagama”.

“Osim ostavke, potrebno je da nadležni organi pokrenu postupakispitivanja krivične odgovornosti Vučevića zbog današnjih događaja. Sam Vučević je u javnom obraćanju jasno rekao da stoji iza nasilja i brutalnog prebijanja demonstranata, koji su protestovali protiv skandaloznog i urbicidnog Generalnog urbanističkog plana, danas usvojenog u Skupštini Vojvodine”, ističe se u saopštenju organizacija.

Dodaje se da, pored političkog, policijskog i urbanističkog nasilja koje sprovodi nad građanima Novog Sada, “Vučević mora ostavku da podnese i odgovornost ponese i zbog kriminalizacije glavnog grada Vojvodine, u koji su za vreme njegove vladavine pristigli pripadnici najrazličitijih kriminalnih klanova povezanih sa Srpskom naprednom strankom, razvijajući u njemu svoje poslove”.

“Osim toga, Vučević će ostati upamćen po tome što je razorio identitet grada, prodao ga investitorima koji, naušrtb građana i kvaliteta njihovog života, ostvaruju enormne ekstraprofite zahvaljujući očiglednoj i neprikrivenoj vezi sa vlašću”, napominje se u saopštenju.

Organizacije su ocenile da ni prethodne gradske vlasti u proteklih 30 godina “nisu nevine”, ali da je “Vučevićeva potpuno zgazila Novi Sad i njegovu kulturnu i urbanističku zaostavštinu, polako i sigurno ga pretvarajući u prenaseljeno mesto orijentalnog tipa u kojem dominira korupcija, strah i nasilje”.

Saopštenje su potpisali: VKK “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednicei Građanska akcija Pančevo.

(Beta, foto: Autonomija)