Skip to main content

O’Brien: Izazivanje nemira na sjeveru Kosova znači suočavanje sa NATO-m

Autonomija 27. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Sjever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Kosovo i Srbija politički napredovali na putu ka Evropskoj uniji"

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O’Brien upozorio je u ponedjeljak Kosovo i Srbiju da izazivanje nemira na sjeveru Kosova znači suočavanje sa NATO-m.

„Važno je da obje strane shvate da, ako dođe do nemira na sjeveru, to znači suočavanje sa NATO-m“, rekao je O’Brien novinarima.

Poručio je da sjever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Kosovo i Srbija politički napredovali na putu ka Evropskoj uniji.

Situacija na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, napeta je od početka ove godine, kada su se lokalni Srbi usprotivili albanskim gradonačelnicima u četiri većinski srpske općine, izabranim na izborima u aprilu koje su bojkotovali Srbi.

Situacija je eskalirala 24. septembra nakon što je kosovsku policiju napala naoružana grupa Srba u selu Banjské u Zvečanu, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U sukobima koji su uslijedili ubijena su i tri srpska napadača.

Kosovo je za napad okrivilo Srbiju, ali je Beograd negirao umiješanost.

O’Brienovi komentari dolaze u trenutku kada NATO razmatra povećanje svog stalnog prisustva na Kosovu kroz KFOR, mirovnu misiju od 4.687 vojnika koju Alijansa već ima na Kosovu.

O’Brien je dodao da će američki državni sekretar Antony Blinken na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra govoriti o porastu napetosti na Zapadnom Balkanu.

Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju.

O mogućnosti trajnijeg povećanja prisutnosti NATO-a na Kosovu govorio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Prištini 20. novembra. On je obećao da će zapadni vojni savez učiniti sve da održi mir na Zapadnom Balkanu.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)