Skip to main content

O’Brein za BBC: Strategija ruske invazije je propala

Planeta 26. мар 2022.
< 1 min čitanja

Prvobitna strategija Rusije za invaziju na Ukrajinu je propala i njena vojska sada mora da odluči šta je sljedeće, rekao je vojni analitičar Phillips O’Brein, profesor na Univerzitetu St Andrews za BBC.

O’Brein je rekao da su mnogi strani posmatrači „olako“ pretpostavili da je ruska vojna superiornost dovoljna za pobjedu u ratu u Ukrajini.

Međutim, ovo je bilo „pogrešno stajalište“ o ruskim sposobnostima i nije se uzimalo u obzir da li su ruski vojnici spremni da preuzmu rizike, dodao je navodeći da su sposobnosti Ukrajine bile potcijenjene.

Ukrajinci su se pripremali za rat od kada je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. i nisu željeli da dozvole da „padnu pod diktaturu Rusije“, rekao je O’Brien.

„Sada Rusija mora da odluči šta je sljedeće: oni mogu da eskaliraju konflikt ili da ga smiruju“, naveo je.

Smanjenje eskalacije bi bilo najracionalniji pravac djelovanja i uključilo bi pokušaje da se postigne dogovor, ali „čini se da oni nisu voljni da to urade“, rekao je O’Brien.

Povećanje eskalacije sukoba bi značilo iznova izgradnju vojske ili pribjegavanje hemijskom, biološkom ili nuklearnom oružju.

„Oni će uraditi jedno ili drugo, ali sa onim sa čime trenutno raspolažu, ne mogu da postignu cilj“, zaključio je.

(RSE, Beta-AP)