Skip to main content

Objavljena knjiga najznačajnijih radova vojvođanskog istoričara Ranka Končara

Građani 25. dec 2021.
2 min čitanja

Knjiga najznačajnijih radova vojvođanskog istoričara Ranka Končara “Istorijskim mišljenjem do razumevanja prošlosti i sadašnjosti” objavljena je u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Autor predgovora “Istoričar sa integritetom i angažovani intelektualac suprotstavljen zlu” je takođe istoričar Milivoj Bešlin. Autorka pogovora je istoričarka Latinka Perović.

Ljubaznošću Milivoja Bešlina, koji je i priredio knjigu za objavljivanje, Autonomija objavljuje kratko obrazloženje očiglednih motiva za objavljivanje knjige radova pokojnog profesora Končara:

Dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Ranko Končar (1938-2014), predstavljao je najznačajnijeg istoričara savremene istorije Vojvodine i njene autonomije. Osim višedecenijskog naučnog i pedagoškog rada na univerzitetu, Končar je predstavljao jedinstvenu pojavu na društvenoj i intelektualnoj sceni Vojvodine, Srbije i nekada Jugoslavije zbog svog angažmana u javnosti na odbrani vrednosti antifašizma, multikulturalnosti Vojvodine, njene autonomije i generalno protiv nacionalističkih pojava istorijskog revizionizma.

Knjiga „Istorijskim mišljenjem do razumevanja prošlosti i sadašnjosti“, posthumno se objavljuje kao zaokruženo delo koje na najbolji način reprezentuje prof. Ranka Končara i njegov naučni i društveno angažovani doprinos. U knjizi se nalaze najznačajniji radovi Ranka Končara o teorijskim problemima istorijske nauke, istraživački radovi iz jugoslovenske istorije, iz istorije Vojvodine i njene autonomije, kao i tekstovi kojima se tematizuju problemi identiteta i istorijskog trajanja Vojvodine i njene autonomije. U knjizi su i ključni radovi Ranka Končara o jugoslovenskom antifašizmu i problematici istorijskog revizionizma. Poslednji deo knjige su najzapaženiji javni istupi i angažovani tekstovi prof. dr Ranka Končara.

Uz radove autora, knjiga je opremljena i predgovorom istoričara dr Milivoja Bešlina i pogovorom istoričarke dr Latinke Perović, koji daju svoj osvrt na značaj istoriografskog dela i društvenog angažmana prof. Ranka Končara. U knjizi je data i celovita bibliografija Ranka Končara koju je uradila istoričarka Kristina Meneši.

Značaj knjige „Istorijskim mišljenjem do razumevanja prošlosti i sadašnjosti“, čiji je izdavač Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u kome se nalaze i ranije objavljeni i do sada neobjavljeni radovi i istraživanja Ranka Končara, prevazilazi naučne i istoriografske okvire i predstavlja svojim objavljivanjem veliki doprinos i značaj za društvena i kulturna kretanja u Vojvodini i šire u Srbiji i regionu. Interesovanje za najznačajnijeg istoričara Vojvodine i njene autonomije i njegovo delo i dalje je veliko i van okvira APV i jedna ovakva knjiga daje novi impuls debati o inkluzivnosti našeg društva i potrebi njegove pluralizacije kroz otvaranje javne debate o pitanjima jugoslovenskog nasleđa, njegovog antifašizma i značaju autonomne i multikulturne Vojvodine u promovisanju evropskih i univerzalnih vrednosti u Srbiji i regionu.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)