Skip to main content

Obilježena devetnaesta godišnjica Memorijalnog centra Srebrenica

Jugoslavija 20. сеп 2022.
< 1 min čitanja

U Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima danas je obilježena devetnaesta godišnjica otvaranja ovog spomen obilježja žrtvama srebreničkog genocida, koji je 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske na području ovog istočnobosanskog grada.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je na današnji dan 2003. godine otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Tom prilikom je u Potočarima obavljena i kolektivna dženaza za 107 srebreničkih žrtava. Iste godine su u martu i julu obavljene prve kolektivne dženaze u ovom centru, u kojem je do sada ukopana 6.671 žrtva.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Šefket Hafizović je dodao da se bolja budućnost ne može graditi na negiranju genocida i nepoštivanju žrtava.

„Još uvijek neki na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni nisu prihvatili istorijske činjenice. Ima još uvijek pojedinaca koji negiraju genocid i pored dokazanih činjenica da domaćim i inostranim sudovima. Još uvijek ima onih koji veličaju ratne zločince. To je neviđena drskost i bezobrazluk. Nismo se opametili još uvijek, kako mi ovdje u našoj državi, tako i međunarodna zajednica“, rekao je Hafizović.

Obilježavanju godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Potočari su prisustovali članovi porodica srebreničkih žrtava, predstavnici Opštine Srebrenica, kao i predstavnici institucija oba bh. entiteta.

Uz žrtve ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, još 237 žrtava je ukopano na drugim lokacijama u skladu sa željama njihovih porodica. Nadležne institucije i preživjeli članovi porodica žrtava još uvijek tragaju za oko 1.000 nestalih.

(RSE, foto: Beta-AP)