Skip to main content

Daliborka Uljarević: I u slučaju da Đukanović prihvati odluku, pitanje je da li bi došlo do stvarnog dogovora

Jugoslavija 20. сеп 2022.
3 min čitanja

Ja nisam imala utisak sinoć da je išta dogovoreno osim da Lekić bude mandatar. I u slučaju da Đukanović prihvati takvu vrstu odluke te parlamentarne većine koja je načelna, veliko je pitanje da li bi došlo do stvarnog dogovora i da li bi u međuvremenu URA kupila sebi još neko vrijeme da Abazović bude premijer”, rekla je Uljarević.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević u današnjoj DRV analizirala je političku situaciju u Crnoj Gori nakon dogovora bivše parlamentarne većine da predloži Miodraga Lekića za mandatara, bez potpore u potpisima 41 poslanika.

Upitana da li je Miodrag Lekić legitiman kandidat za mandatara, Uljarević kaže, da se tu, prije svega, mora poći od onoga što propisuje Ustav.

“Ako govorimo o pitanju legaliteta, moramo poći od Ustava, a on ne propisuje obavezu da predsjedniku države bilo ko dođe sa 41 potpisom poslanika, ali propisuje konsultacije koje predjsednik obavlja sa predstavnicima parlamentarnih klubova ili političkih grupacija u samoj Skupštini Crne Gore.

Ovdje imamo jednu situaciju u kojoj ona grupacija koja predlaže sada premijera, nije učestvovala u konsultacijama, što ostavlja prostor Đukanoviću da on nakon ovoga izađe sa odlukom da nema predloga za mandatara i da predloži da se Skupština raspusti, a samim tim kasnije predloži i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”.

Kako je istakla, čulo se da je ključni princip pregovora da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno.

„Ja nisam imala utisak sinoć da je išta dogovoreno osim da Lekić bude mandatar. I u slučaju da Đukanović prihvati takvu vrstu odluke te parlamentarne većine koja je načelna, veliko je pitanje da li bi došlo do stvarnog dogovora i da li bi u međuvremenu URA kupila sebi još neko vrijeme da Abazović bude premijer”, rekla je Uljarević.

Prema njenom mišljenju, jako je teško analizirati rad URE jer on, kako kaže, prosto nije konsekventan.

Podsjetila je na pres Abazovića koji je prije odlaska u SAD rekao da su za njih pregovori završeni.

“Šta se dešava kod njih jako je teško procijeniti. Mislim da ne postoji jedinstven stav unutar URE, a ono što je komplikovanije je da njihov lider nema jasan stav šta i kada želi da uradi, i u kojoj je mjeri on pod nekim uticajima da donosi neke odluke”.

To što su Demokrate i URA ignorisale poruke Zapada da im nije prihvatljiva Vlada sa DF-om, i ušli u pregovore sa njima, Uljarević vidi kao jedan vid lutanja.

“Abazović pravi neozbiljne odluke sa ozbiljnim posljedicama. Ne možete biti privrženi evropskim integracijama a u isto vrijeme pregovarati sa onima kojima je bliže Rusija i ono što su vrijednosti Putinove Rusije. Ovo je bila prilika i za Demokrate da se bolje pozicioniraju, jer su bili marginalizovani u posljednjem periodu”.

Gošća DRV smatra da Vlada sa premijerom Lekićem ne može biti funkcionalna u odnosu na ono što su izazovi pred kojima se nalazi Crna Gora.

“U situaciji kada imate jednu grupaciju koja se ne podnosi, dnevno otvaraju konflikte, jako bi bilo teško jednom premijeru da te konflikte sanira i da napravi funkcionalnu Vladu. Niko od nas ne može da zamisli da bi ljudi, koji se evo i danas raspravljaju oko nekog ministarstva i šalju neke poruke, mogli da funkcionišu zajedno. Meni je to nezamislivo”.

Na pitanje, zašto po njenom mišljenju ni SNP nije stavio potpis da Lekić bude mandatar, Uljarević kaže da oni od početka idu kao jedan tim.

Kako je kazala, dio nekih njihovih zahtjeva je bio da oni zajedno imaju “kontrolni paket akcija”.

“To mi je zaparalo uši jer to šalje poruku da neko gleda državu kao preduzeće i to mi se ne dopada. Nekome to izgleda kao biznis, a neko bi htio da vidi neke šire javne interese. Ja bih voljela da naši političari razmišljaju u okviru šireg javnog interesa a ne u okviru kontrolnih paketa vlasti koje kroz pregovore traže, a vidimo da je to suština svega”.

Uljerević kaže da, s obzirom na to da Đukanović nije žurno reagovao na ono što je jučerašnji dopis Andrije Mandića, bliža joj je opcija da će on to ignorisati ili reći da nema osnova da da mandat Lekiću i raspusti Skupštinu, a nakon toga inicira i raspisivanje izbora.

“Imamo i situaciju da još nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, i meni se čini da su oni kojima izbori ne odgovaraju sada taj proces namjerno usporili. Moj je utisak da se pravi plan da se ti izbori, i ako se raspišu, dovedu u pitanje”, poručila je Uljarević.

Uljarević su u DRV osvrnula i na Europrajd koji je održan u Beogradu.

Smatra da situaciju u Srbiji ne treba poistovjećivati sa pristupom koji postoji u Crnoj Gori.

„Imajte u vidu da je prajd bio otkazan, pa zabranjen i na kraju opet održan. I u tom kontekstu čitam izjavu Ambasador SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je izjavio juče da je Srbija prihvatila evropske vrijednosti i da je veoma ponosan što je u subotu održan Europrajd u Beogradu. Znate da se Hil sastao tog dana sa Vučićem i da je to sigurno imalo uticaja da se tog dana, kakav takav, Europrajd održi“.

Smatra da će Europrajd imati dalekosežne posljedice po ono što će biti odnos prema Vučiću, bez obzira na jedno veliko pitanje Kosova koje stoji i koje je otvoreno.

“Vi znate da je on Europrajd zloupotrijebio da bi prikrio ono što je on dao u odnosu prema Kosovu, ali to prosto neće biti tako razmatrano”.

(Antena M)