Skip to main content

Obilježena 26. godišnjica ‘živih lomača’ u Višegradu

Jugoslavija 27. јун 2018.
2 min čitanja

Šetnjom od jednog do drugog stratišta, polaganjem cvijeća i učenjem dova, Višegrađani su u srijedu obilježili još jednu godišnjicu stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu.

U „živim lomačama“, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj i Mehe Aljića na Bikavcu, 14. i 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca, prenosi Anadolija.

Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Kuću u Pionirskoj ulici obnovila je Sumbula Zeba, kćerka Adema Omeragića, a na njoj se nalazi spomen-ploča, koja će trajno podsjećati na zločin.

‘Da ih ukopam i da znam gdje su…’

Fotografije žrtava u podrumu objekta podsjećaju na noć kada je u njemu izgorjelo više od 70 civila, koji su prethodno opljačkani i kojima je obećana razmjena.

Riječ je uglavnom o Bošnjacima iz sela Koritnik.

Preživjelo je samo osam osoba.

„Ovdje sam izgubio oca, majku, snahu, troje djece od brata od 10, 11 i 12 godina. I još amidžića, amidžičnih i ostalih… Pedeset sedam je iz Koritnika bilo samih. To mi je žalosno, nikad kosti nisam pronašao. Da mi ih je pronaći, dok sam živ, da ih ukopam i da znam gdje su“, priča Ramo Kurspahić.

Bakira Hasečić se posljednjih dana prisjeća dešavanja iz 1992. godine.

„Ovih dana kako je uhvaćen Radomir [Šušnjar] ja se vraćam u najteže dane, kada je jedna od preživjelih žrtava došla u Kosovo Polje, kojoj sam pomogla. Presvukli smo je, okupali, ošišali, alkohol joj stavili u ruku i šest-sedam crva joj izvadili iz ruke“, sjeća se Hasečić.

Radomir Šušnjar izručen iz Francuske

Iz zapaljene kuće na Bikavcu uspjela je pobjeći samo Zehra Turjačanin, koja je zadobila teške opekotine.

U Carevoj džamiji u Višegradu proučen je tevhid za žrtve „živih lomača“ Pionirska i Bikavac.

Za zločine na području Višegrada, uz ostale, osuđeni su Milan Lukić na doživotnu zatvorsku kaznu i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Porodice žrtava očekuju da će Radomir Šušnjar, kojeg su prije nekoliko dana vlasti Francuske izručile Bosni i Hercegovini, progovoriti o ovom zločinu i otkriti gdje su posmrtni ostaci žrtava živih lomača, koji su naknadno izmješteni, zajedno s ostacima spaljenih kuća.

(Al Jazeera, Foto: Anadolija)