Skip to main content

Obezbeđeno 15,5 miliona dinara za borbu protiv COVID-19

Info 28. dec 2020.
2 min čitanja

Podrška borbi protiv koronavirusa u 2020. godini je, prema podacima istraživanja marketinške agencije Olaf & McAtir, bila tema za koju se najviše doniralo, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Samo putem crowdfunding platforme Donacije.rs, koju vodi Catalyst Balkans, građani i kompanije u Srbiji su u periodu od 18. marta do 4. decembra donirali 15,55 miliona dinara, odnosno 132.303 evra za podršku dobrotvornim akcijama koje su pokrenule različite organizacije, udruženja i grupe građana, sa ciljem urgentne pomoći ugroženima i saniranja posledica koronavirusa.

Zahvaljujući ovim donacijama i ogromnoj podršci zajednice različitim dobrim ciljevima, sašiveno je preko 35.000 maski, koje su podeljene zdravstvenim radnicima iz 149 ustanova u 25 gradova u Srbiji, obezbeđena je medicinska i zaštitna oprema u vrednosti od 4,9 miliona dinara u 10 gradova i podeljeno je oko 3.000 paketa pomoći u hrani i higijenskim sredstvima.

Donacije prikupljene putem platforme Donacije.rs u prethodnih devet meseci obezbedile su pomoć za 2.863 pojedinaca i 106 porodica, među kojima su beskućnici, radnici u kulturi koji su ostali bez primanja, socijalno ugroženi građani, deca na lečenju i mnogi drugi.

Podrška je obezbeđena i za preko 210 uličnih životinja i životinja u azilima, koje su tokom trajanja vanrednog stanja bile dodatno ugrožene.

Platforma Donacije.rs postoji tri godine, tokom kojih su donatori, građani i kompanije donirali više od 50 miliona dinara za različite humanitarne i razvojne kampanje.

Kampanja koju mogu podržati svi građani je nabavka opreme i interneta za 274 deteta iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije, kako bi mogli da neometano prate onlajn nastavu. Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dečja sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project.

Pored toga, građani mogu podržati i kampanju koju vodi BELHospice, kako bi osobe obolele od raka mogle da nastave da dobijaju potrebnu pomoć i tokom krize izazvane koronavirusom, donirati za neke od gradova koji su žarišta pandemije ili neku od drugih akcija za opšte dobro.

Doniranje za neku od kampanja može se obaviti i slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara i važi za sve mreže.

Promocija platforme Donacije.rs se sprovodi u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, dok su ostali članovi Trag fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

(Autonomija)