Skip to main content

Obeležja ruske jedinice Vagner na desničarskom protestu u Beogradu

Info 17. мар 2023.
2 min čitanja

Osnovni zahtev protesta bio je odbacivanje evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Pod parolom „Ne kapitulaciji“ i uz povike „Kosovo je Srbija“ u Beogradu je održan protest protiv evropskog plana za rešavanje odnosa sa Kosovom.

Grupa maskiranih muškaraca, među kojima su pojedini nosili obeležja ruske paravojne formacije Vagner, razvila je transparent „Narod i crkva u odbrani zemlje, protiv izdaje je jedino rešenje“.

RSE nije utvrdio kakve su tačno veze ljudi koji nose Vagner oznake sa tom jedinicom.

Nekoliko hiljada okupilo se na poziv desnih parlamentarnih stranaka ispred Hrama Svetog Save odakle su otišli do Predsedništva Srbije gde je kancelarija predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protest je nastavljen ispred spomenika rusom caru Nikolaju drugom koji se nalazi preko puta Predsedništva.

Protest je održan dan uoči novog susreta predsednika Srbije sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u Ohridu, u severnoj Makedoniji. Zapadni zvaničnici očekuju napredak u dogovoru o primeni evropskog plana na tom sastanku.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica desničarske stranke Zavetnici, rekla je da okupljeni zahtevaju od predsednika Srbije da u Ohridu odbije evropski plan nazivajući ga „izdajom“.

„Došli smo da kažemo ne Aleksandre Vučiću francusko-nemačkom ultimatumu. Narod ti nije dao mandat Vučiću da razgovaraš i pregovaraš o nekakvim kompromisima sa Aljbinom Kurtijem“, dodala je.

Slične poruke poslali su i drugi lideri desničarskih stranaka.

Okupljeni su uzvikivali „Ustanak, ustanak“, „Ne damo Kosovo“, „Kosovo je Srbija“, „Zajednica srpskih opština je prevara“, „Nema predaje“ dok su im se obraćali govornici.

Okupljeni su takođe uzvikivali i „Srbija, Rusija, ne treba nam unija“, „Srbija, Rusija“ i „Živeo Putin“. Nosili su i ruske zastave.

Na protestu su bile istaknute i anti NATO parole.

Na protest su pozvale stranke parlamentarne desnice Dveri, Zavetnici i koalicija NADA.

Osnovni zahtev protesta bio je odbacivanje evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Evropski plan je poznat kao francusko-nemački predlog iza koga je stala Evropska unija, a podržale su ga i Sjedinjene Američke Države.

Desne grupacije koje su pozvale na protest imaju u parlamentu 28 od 250 poslaničkih mesta.

Predstavnici ove grupacije stranaka evropski plan smatraju ultimatumom za priznanje Kosova.

Stranke koje su pozvale na protest održavaju bliske veze sa Rusijom, a njihovi predstavnici su prethodnih meseci putovali u Moskvu.

Evropski plan za rešavanje dugogodišnjeg spora sa Kosovom, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje, prihvatili su krajem februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti 16. marta da u Ohridu „ne planira ništa da potpiše“.

Vučić je dan kasnije rekao da će vlast u Beogradu sačuvati „celovitu Srbiju, onako kako piše u Ustavu“ i da Srbija „neće biti izolovana“.

Prema Ustavu Kosovo je deo Srbije, a Vučić je više puta rekao da su crvene linije za Beograd bilo kakva vrsta formalnog ili neformalnog priznanja Kosova, kao i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Evropski predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova ne podrazumeva međusobno priznanje, ali obavezuje Srbiju da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

(Radio Slobodna Evropa), foto: RSE