Skip to main content

Obeležena godišnjica svirepog streljanja 224 logoraša na Korićanskim stijenama

Jugoslavija 21. авг 2023.
< 1 min čitanja

Za zločin na Korićanskim stijenama zatvorske kazne je dobilo 11 osoba, u trajanju od ukupno 200 godina

Bacanjem 224 ruže niz liticu na mestu masovnog streljanja, članovi porodica žrtava, bivši logoraši, predstavnici svih nivoa vlasti i brojni građani su na lokaciji Korićanskih stijena, na planini Vlašić, obeležili 31. godišnjicu od svirepog streljanja 224 logoraša, javlja Anadolija.

Članovi porodica ubijenih, bivši logoraši, brojni građani, predstavnici i članovi udruženja žrtava, bacanjem ruža niz stenu u ponor dubine 300 metara prisetili su se streljanih logoraša, na mestu gde su ubijena 224 prijedorska i kotorvaroška Bošnjaka i Hrvata, nakon što im je naređeno da se poređaju duž ivice puta prema litici i kleknu.

Obeležavanju su, uz brojne građane, prisustvovali članovi porodica ubijenih, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Sevlid Hurtić, izaslanik člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića Mehmed Pargan, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predsednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović i predsednici regionalnih saveza logoraša i udruženja žrtava.

Hurtić je rekao da „broj 224 treba da bude u njihovim glavama svaki dan, da se sete 224 osobe, čoveka“.

„Nemojmo zaboraviti taj broj i spominjite ga svojoj deci“, rekao je on.

Muftija Adilović je rekao da je današnje obeležavanje i sve što se dogodilo ovde i na drugim stratištima „opomena svima nama“.

Kako je objavio Savez logoraša u BiH, zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor „da logoraše vode na razmenu“.

Za zločin na Korićanskim stijenama zatvorske kazne je dobilo 11 osoba, u trajanju od ukupno 200 godina.

Još se traga za 80 odsto skeletnih ostataka jer su tela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima.

(FoNet, Foto: RFE – Marija Augustinović)