Skip to main content

Obeležena godišnjica streljanja nedužnih civila u Šumaricama

Info 21. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Među likvidiranima bilo je i 300 učenika Kragujevačke gimnazije koji su izvedeni iz učionica na streljanje"

Tradicionalna antiratna manifestacija “Veliki školski čas” održana je pokraj spomenika Peto tri i humke streljanim đacima u kragujevačkom Spomen parku “Kragujevački oktobar”.

Pred početak „Velikog školskog časa“ sveštenici Šumadijske eparhije SPC služili su pomen (moleban) ubijenim đacima Kragujevačke gimnazije.

Vence su položili Prva kragujevačka gimnazija, premijerka Srbije Ana Brnabić, Narodna skupština Srbije, Grad Kragujevac, Ustavni sud Srbije, predstavnici ambasada Nemačke, Austrije, Belorusije, Kazahstana, Palestine, Ruske Federacije, Slovačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Evropske unije, Izraela, Švedske, Crne Gore, Velike Britanije, kao i gradovi prijatelji Kragujevca.

Na manifestaciji „Veliki školski čas“ izvedena je poema „Zemlja“ , dramskog pisca iz Novog Pazara Enesa Halilovića.

Od 19. do 21. oktobra 1941. godine u kragujevačkim naseljima Grošnica, Ilićevo, Maršić, Bagremar, Korman, Botunje, Beloševac i Šumarice nacisti su streljali 2.800 kragujevačkih Srba, Roma i Jevreja. To je bila odmazda jer su početkom oktobra 1941.pripadnici narodnog otpora ubili 10 i ranili 26 vojnika Vermahta, u blizini Gornjeg Milanovca.

Plan okupatora je bio da u odmazdi bude ubijeno 2.300 Šumadinaca, po formuli da za jednog ubijenog nacističkog vojnika treba ubiti 100 civila, a za ranjenog 50. Nacisti su tokom tri dana „krvavog oktobra“ streljali 2.796 nedužnih civila. Među likvidiranima bilo je i 300 učenika Kragujevačke gimnazije koji su izvedeni iz učionica na streljanje, a sa kragujevačkih ulica je odvedeno u smrt 15 dece, od osam do 15 godina, malih Roma koji su bili čistači cipela.

(N1)