Skip to main content

NVO zahteva obustavu svih radova na izgradnji mosta u Novom Sadu

Građani 12. okt 2022.
2 min čitanja

Nevladina organizacija “Svet i Dunav” uputila je nadležnim organima zahtev za obustavu svih pripremnih radova koji se odnose na izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.

Zahtev je prosleđen Vladi Srbije, Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Gradu Novom Sadu, Milenijum timu, Koridorima Srbije, Zavodu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu Bernske konvencije.

U zahtevu se NVO poziva na odluku Bernske konvencije u kojoj se navodi da odgovor nadležnih u Republici Srbiji nije uspeo da razjansi problematiku, te je zatraženo da se Sekretarijatu dostave dodatne relevantne informacije u vezi sa potencijalnim uticajem planirane infrastrukture na relevantne ugrožene vrste.

“Zvanično je zatraženo od nadležnih institucija da pismeno obaveste Sekretarijat o predviđenim rokovima za izgradnju obe infrastrukture, ali i da se podeli više detalja o merama ublažavanja navedenih u izveštaju Strateške procene uticaja izgradnje mosta i pristupnih puteva”, navodi se u zahtevu upućenom nadležnim organima.

Dodaje se da mere ublažavanja podrazumevaju navođenje planiranih aktivnosti kojim bi se nadomestio eventualni gubitak 170 hektara vodoplavnog područja, čija prevashodna namena predstavlja odbranu od poplava, a koje je stanište strogo zaštićenih vrsta i mrestilište riba.

Sekretarijat Bernske konvencije takođe potražuje grafički prikaz uticaja projekta i moguće alternativne lokacije za most.

U zahtevu NVO navodi se da su Koridori ishodovali dozvolu za izgradnju privremene saobraćajnice 15. septembra, dana kada je proces ispred Bernske konvencije otvoren.

Ističu da se u odluci Sekretarijata Konvencije navodi, tražena je i Strateška studija o uticaju na životnu sredinu, koja nije urađena.

“Zabrinjavajuće je što je neko iz Ministarstva za zaštitu životne sredine ko nije potpisao odgovor na žalbu NVO Svet i Dunav zapravo obmanuo Biro Bernske konvencije i naveo da je izveštaj Strateške ptocene uticaja na životnu sredinu urađen, a da NVO Svet i Dunav napravio propust što ga nije na vreme potraživao”, piše u zahtevu.

“Svet i Dunav” podseća da je Bernska konvencija ratifikovana u Republici Srbiji, te da se mora poštovati.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić najavio je da će ove nedelje biti nastavljeni pripremni radovi na izgradnji novog mosta u nastavku Bulevara Evrope. Prema njegovim rečima, očekuje se dolazak “Milenijum tima” koji će razminirati teren. Ovaj posao je i razlog što sve “stoji” na Šodrošu, iako je letos bilo govora da će radovi krenuti koliko već junu ili julu.

Takođe, gradske vlasti saopštile su u ponedeljak, 10. oktobra, da neće zaustaviti projekat izgradnje četvrtog mosta preko Dunava. U saopštenju gradske uprave navedeno je da je žalba nevladine organizacije “Svet i Dunav” Direktoratu Bernske konvencije, evropskom telu koje se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, dobila status “stend baj” (na čekanju), koji “ne podrazumeva zaustavljanje projekta, niti zabranu gradnje, već samo dostavljanje dodatnih informacija i dopunjenog izveštaja”.

(021.rs, Foto: P. Alimpijević)